Keskustori.fi

Itä ja länsi kohtaavat 18. lokakuuta

Kaksi pohjoiskarjalaista naista Keskustorin laidalla.

Runonlausunnalle sydämensä menettäneet kaksi pohjoiskarjalaista taiteilijaa yhdisti luomisvoimansa ja niin syntyi runo- ja proosailta Itä ja länsi kohtaavat. Maija-Liisa Majanlahden (yllä) ja Anna-Liisa Alangon esitys nähdään vain kaksi kertaa, joista toinen Kulttuuriravintolassa Kivessä Keskustorilla. Toinen runoilta on Joensuussa

– Meillä on täällä Tampereella yhteinen ystävä, joka ihmetteli, miksei kaksi pohjoiskarjalaista lausuntataiteilijaa esitä runoja yhdessä. Siitä se idea lähti, kertoo Maija-Liisa Majanlahti.

Näyttelijä, lausuntataiteilija Maija-Liisa Majanlahden koti on jo pitkään ollut Tampereella, mutta lapsuutensa hän vietti Ilomantsissa Pohjois-Karjalassa. Lausuntataiteilija Anna-Liisa Alanko asuu Joensuussa. Välillä Helsingissäkin, jossa asuu jälkipolvi. Hän on tunnettujen muusikoiden Ismo ja Ilkka Alangon äiti.

Runo- ja proosaillassa itä ja länsi kohtaavat tekstien kautta. Alanko lukee ja lausuu idästä tulevien kirjailijoiden Eeva Tikan ja Heikki Turusen tekstejä. Majanlahti vastaavasti lukee lännestä Lauri Viidan ja Ulla Pällin tekstejä.

Runojen lisäksi kuullaan katkelma Viidan Moreenista sekä Turusen romaaneista Jumalan piika ja Simpauttaja.

– Viidan runoja lausuvat yleensä miehet, mutta miksei nainenkin voisi, miettii Majanlahti.

Majanlahti tutustui Lauri Viitaan vuonna 1964 näytellessään Moreeni-näytelmässä Tampereen Teatterissa.

– Viita totesi minulle ”Oot ihan kuin minun siskoni, joka on ollut mun esikuvani”. Esityksen jälkeen illan tansseissa hän sanoi ”Mä oon ihan rakastunut sinuun, likka.”, nauraa Majanlahti.

Runonlausunta on tullut Majanlahdelle äidinmaidossa.

– Äitini kirjoitti runoja ja lausui niitä meille kotona. Meitä oli seitsemän lasta, ja jouluna hän antoi meille lahjaksi kirjoja. Opettajani kehotuksesta osallistuin 12-vuotiaana radion runonlausuntakilpailuun, jonka voitin.

– Runo on iso asia pienessä muodossa, kiteyttää Maija-Liisa Majanlahti.

Runo- ja proosailta Itä ja länsi kohtaavat tiistaina 18. lokakuuta klo 20 Kulttuuriravintola Kivessä.

Jaa

Viimeksi päivitetty 21.12.2012 15:26