Keskustori.fi

Kun musiikki koskettaa

Hector kertoo, kuinka väkevä on musiikin voima.

Heikki Harma kuunteli pikkupoikana putkiradiosta Georg Malmsténin lastenlauluja, kuten Mikki Hiiri merihädässä. Musiikki kosketti häntä silloin, ja se on koskettanut Hectoria musiikintekijänä, laulajana jo 45 vuotta.

Millä tavalla musiikin kosketuksen voi tuntea?

– Sen tuntee yleensä tunnetasolla. Se voi myötäillä tai herättää tunteita. Sen voi tuntea myös kollektiivisesti, vaikkapa konserteissa. Sen herättämä hurmos tai jopa hysteria voi tarttua, kuten Elviksen tai Beatlesin aikaan tapahtui ensimmäistä kertaa, kertoo Tampere-talossa ensi maanantaina konsertoiva Heikki "Hector" Harma.

Nuorena, herkässä vaiheessa biisejä kolahti Hectoriin paljon. Beatles aiheutti hurmoksen myös Hectorille.

– Pop-musiikki oli melko kesyä ja sisäsiistiä vuoteen 1963 asti, kunnes ensimmäisen kerran kuulin radiosta Beatlesien Please, Please me. Sillä oli säkenöivä vaikutus, mikään ei ollut samanlaista sen jälkeen.

Hectorin ensimmäinen levy, Palkkasoturi-single julkaistiin vuonna 1966. Sittemmin albumeja on kertynyt 26. Parhaillaan tekeillä on uusi albumi, jonka Hector arvioi olevan valmis ensi syksynä. Tekeekö musiikki maailmasta paremman?

– Ainakin maailmasta puuttuisi jotain olennaista ilman musiikkia. Musiikki ei vaikuta poliittiseen päätöksen tekoon, mutta se voi kyllä vaikuttaa yleiseen ilmapiiriin. Laululla ja tekstillä voi ottaa kantaa. Jokin painava sanoma voi olla helpompi ottaa vastaan laulun kautta.

Musiikintekijää säveltäminen ja tekstien kirjoittaminen koskettaa, ja sen kautta Hector käsittelee omia tunteitaan ja purkaa niitä. Mitä tapahtuisi, jos musiikkia ja sen kosketusta ei olisi?

– Olisi kohtalokasta, jos olisi niin. Musiikintekijänä menisin varmaan psykoosiin. Mutta koko luomakunnassa kuulee koko ajan musiikkia. Sitä on lintujen laulu, tuulen ääni, valaiden laulu, jopa avaruuden mykkyys väreilee… Musiikki ei lopu.

Kesken puhelinhaastattelun luomakunta tosiaan puhuttelee Hectoria ja hänestä paljastuu lintubongari. Pihalla lentää ja ihmettelee punatulkku sekä valkoselkätikka.

Heikki Harma toimittaa sunnuntaisin YLE:n Radio Suomessa ohjelmaa Pop eilen – toissapäivänä. Musiikin ammattilainen haluaa kuitenkin välillä lepuuttaa korviaan.

– Päivittäin pitää olla hiljaisuutta, kun duunikseen tekee musiikkia. Autoa ajaessa kuuntelen mieluummin puheohjelmia. Välttelen ravintoloita, joissa musiikki soi koko ajan. Haluan itse valita, milloin kuuntelen musiikkia.

Hectorin 45-vuotisjuhlakiertue AikaMatka 1966–2011 alkoi 27. lokakuuta Jyväskylästä ja päättyy 10. joulukuuta Rovaniemelle. Matkaan mahtuu kaikkiaan 14 paikkakuntaa. Hector ehti pitää jo jäähyväiskiertueen vuonna 2007.

– Olen paluumuuttaja. Kiertueella kaikki on mennyt yli odotusten.

Hectorin musiikki koskettaa 21. marraskuuta kello 20 Tampere-talossa.

– Jos joskus on tosi huono fiilis, musiikki saattaa pelastaa koko päivän.

Lue myös juttu, jossa Honey B. & the T-Bonesin laulaja, basisti sekä musiikin tohtori Aija Puurtinen kertoo musiikin kosketuksesta. Lue lisää

Jaa

Viimeksi päivitetty 20.12.2012 16:25