Keskustori.fi

Aija Puurtisen keikoilla singahtelee amorin nuolet

Musiikin tohtori kertoo musiikin kosketuksesta.

1. kuva Soila Puurtinen, 2. Nauska

Honey B. & the T-Bonesin laulaja, basisti Aija Puurtinen koki musiikin ihanan kosketuksen juuri haastattelua edeltävänä iltana bändin keikalla Helsingissä.

– Keikalla oli mies, joka oli vaimonsa kanssa kuunnellut minun ja mieheni Esa Kuloniemen haastattelua vuonna 1992 radiosta. Honey B. & the T-Bones täytti silloin 10 vuotta. Kriisitilanteessa ollut pariskunta päätti, että he ovat yhdessä niin kauan kuin bändimme on koossa.

– Mies oli nyt työkomennuksella Helsingissä ja näki meidät ensimmäistä kertaa livenä. Hän piti koko keikan ajan puhelinta auki vaimolleen. Keikka vielä väkevöitti heidän suhdettaan entisestään.

Puolitoistavuotta sitten Honey B. & the T-Bones (alla) esiintyi yhdessä Mamba Assefanin kanssa. Mainoksessa luki pelkkä Mamba, ja muutama kuulija luuli tulevansa Mamban Tero Vaaran keikalle. Näin kävi eräälle nuorelle herralle ja naiselle, jotka olivat täysin tuntemattomia toisilleen.

– He seisoivat vierekkäin kuuntelemassa meitä. Mamba Assefan on tummaihoinen, ja he heittivät läppää, että Tero Vaara ei ainakaan ole tämä Mamba. Siitä alkoi heidän love storynsa, sattumalta väärästä paikkaa. Viime kesänä he menivät naimisiin. Olemme välillä rakkauden lähettiläitä.

Herkkä murrosikä ja musiikin muistijälki

Rakkauden lisäksi musiikki vaikuttaa muun muassa mielialaan, stressiin ja vireystilaan. Se rentouttaa ja energisoi.

– Musiikki voi auttaa jopa keskittymään läksyihin, jos opiskelija on tottunut siihen, että taustalta kuuluu ääniä.

Musiikki jättää joskus ikuisen muistijäljen, ja jokin kappale voi vaikuttaa koko loppuelämän samalla tavalla.

– Tämä saattaa liittyä erityisesti murrosikäisenä kuultuun kappaleeseen. Murrosikään liittyvä fyysinen ja emotionaalinen kasvu saattaa vahvistaa esimerkiksi musiikin kuuntelun vaikutusta. Kun henkilö kuulee kappaleen 20 vuotta myöhemmin, hän saattaa edelleen kokea fyysisesti ja emotionaalisesti kappaleen kuten vuosia aikaisemmin, tuntea siihen hetkeen liittyvät hajut tai muistaa aivan odottamatta kappaleen sanat.

Fyysisiä oireita ylirepivästä äänenkäytöstä

Aija Puurtinen on valmistunut Sibelius-Akatemiasta Musiikin tohtoriksi vuonna 2010 ja tutkinut erityisesti äänenkäyttöä populaarimusiikissa.

– Saan fyysisiä oireita, kun kuulen, että laulajan äänenkäyttö on ylirepivää ja äänenmeno on hyvin lähellä. Voin tuntea sen kurkun ja pään alueella. Rupean itsekin rykimään. Vastaavasti kun laulajan ääni on tasapainossa, se rentouttaa minua.

Miksi voi purskahtaa itkuun, kun kuulee täysin tuntemattoman kappaleen?

– Silloin musiikki puhuttelee nonverbaalisesti. Kun musiikki yllättää, voi kokea valtavan suuren tunnereaktio. Esimerkiksi laulun sointi voi koskettaa sielua niin voimallisesti, että se on täystyrmäys. Musiikin kosketus yllättäen saattaa avata uudestaan traumaattisen tai onnen kokemuksen, vaikka on luullut käsitelleensä sen puhumalla. Itkeä voi myös onnesta.

"Kiitos, että teillä ei ole taustamusiikkia"

Jos kaupassa ei soi musiikki, Aija kiittää myyjää: Kiitos, että teillä ei ole taustamusiikkia. Hän kertoo, kuinka New Yorkin matkalla heidän poikansa ei pystynyt olemaan kahvilassa, missä taustamusiikki soi liian kovaa. Kuinka vaatekaupassa oli pakko pyytää myyjää hiljentämään volyymia, jotta pystyi shoppailemaan.

– Joka on koko ajan siinä samassa volyymissa, ei enää huomaa sitä. Kun tulet suoraan kadulta ja musiikki soi valtavan lujaa, se on tosi rasittavaa.

Aija Puurtista musiikki on koskettanut viime aikoina erityisesti konserteissa, missä yksittäinen kappalekin tai hetki voi tuoda valtavaa riemua tai pysäyttää totaalisesti.

Aili Ikosen konsertissa Musiikkitalolla koko tunnelma oli todella vangitseva. Alkuvuodesta 2011 Piia Komsin konsertti Kaustisen kirkossa teki minuun lähtemättömän vaikutuksen ja erityisesti illan avauskappale Lacrymosa (säv. Janov-Janovski).

– Konserttipaikka valmistaa osaltaan illan tunnelmaan. Kun laulaja on intensiivisesti läsnä, kielellä ja musiikkityylillä ei ole merkitystä. Kuulija ymmärtää mielettömän tunnelman, minkä sisältä aukeaa aivan uusi maailma kuulijalle.

Musiikin kosketuksesta yleisö voi hurrata.

– Joskus vielä koskettavampaa on, kun yleisö menee sanattomaksi ja haukkoo henkeään.

Keikkojen lisäksi Aija Puurtista pääsee kuulemaan ennen joulua televisiosta. Hän esiintyy Runokuorosodassa, Leirinuotiolla ja Plan-gaalassa. Honey B. & The T-Bones täyttää ensi vuonna 30 vuotta. Ehkäpä bändi laukoo silloin amorin nuolia myös Tampereella.

– Toivottavasti ja uskoisin niin, että esiinnymme myös Tampereella.

Lue myös juttu, jossa muusikko Heikki "Hector" Harma kertoo musiikin kosketuksesta. Lue lisää

Jaa

Viimeksi päivitetty 20.12.2012 16:31