Keskustori.fi

Yksi meistä

Näyttelijä Maija-Liisa Majanlahti tarkkailee ja inspiroituu.

Näyttelijä Maija-Liisa Majanlahti valmistui näyttelijäksi vuonna 1960. Hän puhuu palavasti teatterista, tuosta niin rakkaasta ja tutusta aiheesta.

– Yhtenäinen näyttelijäkunta on se selkäranka, mikä tekee teatterin. Sitä ihmiset tulevat katsomaan. Nykyään teattereissa käytetään liian paljon vierailevia näyttelijöitä. Silloin vakinäyttelijät eivät saa tehdä niin paljon erilaisia rooleja. Se on rikkautta, kun voi tehdä erilaisia rooleja.

– Kun vastanäyttelijä on vierailija, ei myöskään ole niin vapauttavaa näytellä, kun ei tunne toisen tapaa tehdä töitä.

Maija-Liisa Majanlahti näytteli 23 vuotta Tampereen Työväen Teatterissa, jossa myös hänen miehensä Mikko Majanlahti oli ohjaajana ja teatterinjohtajana. Lapset Antti ja Sanna Majanlahti ovat myös näyttelijöitä.

Näköharha kuumeessa: Aviomies muuttui hämähäkiksi

TTT:n ajoille mahtuu tarinoita, joista yhdessä Maija-Liisa Majanlahden aviomies muuttui hämähäkiksi.

– Ohjaajista Vili Auvinen on merkinnyt minulle hyvin paljon. Hän ohjasi TTT:ssä näytelmän Rouva joutuu pellolle, jossa näyttelin Yhdysvaltain presidenttejä. Kyseessä oli uudenvuoden yönäytös ja olin kovassa kuumeessa. Se meni huonosti ja kävelin allapäin kotiin Satamakadulla, kun joku tuli ja läimäytti hartioille ja sanoi: Kyllä oli ihana esitys.

– Se tuntui hyvältä. Menin kotiin, ja minulla oli kuumetta 40 astetta. Kun Mikko antoi minulle lääkettä, näin hänet hämähäkkinä. Sanoin vain: Pois, pois.

– Mutta yhtään kertaa en ole jäänyt pois esityksestäni.

Tsehovin näytelmistä Majanlahti on nauttinut eniten.

– Niitä on ollut ihana tehdä. Yksi kohokohdista oli myös, kun esitin Edith Piafin vuonna 1981 TTT:ssä. Se oli uskomaton tunne, kun yleisö nousi seisomaan.

Tänä syksynä Majanlahti nousi lavalle yhdessä joensuulaisen lausuntataiteilija Anna-Liisa Alangon kanssa. Yhteistyön tuloksena syntyi runoesitys Itä ja länsi kohtaavat. Kerran viikossa Majanlahti pitää eläkeläisten runopiiriä.

Majanlahti on näytellyt paljon myös tv:ssä. Viimeisin rooli oli Uusi päivä -sarjassa, jossa hän näytteli Siiri-mummoa.

Instrumenttia ei unohdeta

Inspiraatio tulee elämän ilmiöistä.

– Olen aina ollut tarkkailija, vaikka olen puhelias. Ehkä olen näin tietämättäni ottanut jotain rooleihini. Näyttelijä on nimenomaan ihmiskuvaaja.

– Kaikki näyttelijät lavalla tekevät kokonaisuutta. Hyvä näyttelijä antaa aikaa toiselle näyttelijälle, nyt on sinun aikasi loistaa ja nyt on minun. Näyttelijälle on tärkeää tulla toisten ihmisten kanssa toimeen. Oma karisma tulee siitä, että on yksi meistä. Ja jos puuttuu palo, ei voi sädehtiä lavalla.

Maija-Liisa Majanlahti pitää huolta myös instrumentistaan eli kehostaan.

– Olen 72-vuotias. Käymme mieheni kanssa salilla kaksi kertaa viikossa ja kävelyllä päivittäin.

Eläkeläisten runopiiri esittää runomatinean Lähes tavallisia tarinoita keskiviikkona 14.12. klo 18 Vanhan kirjastotalon luentosalissa. Ohjaus Maija-Liisa Majanlahti.

Jaa

Viimeksi päivitetty 13.12.2011 15:16