Keskustori.fi

Tammerkosken rannalla syttyy uusi valoteos 31.12.

Pyynikillä nähdään valoteoksen lisäksi videoita.

Tammerkosken rannalla ja Takon tehdasalueella syttyy näyttävä uusi valoteos lauantaina 31. joulukuuta 2011 kello 16.30. Tammerkosken uutta valoteosta voi käydä ihastelemassa aina 5. tammikuuta 2012 asti.

Valoteos syttyy päivittäin kello 16.30, jolloin kannattaa olla Hämeensillalla tai Verkarannan puistossa katsomassa hiljalleen syttyvää teosta. Teos on päällä aina keskiyöhön asti.

– Tammerkosken kansallismaisema on Tampereen ikoni ja arvokas kohde. Teoksella korostetaan Tampereen valtakunnallisesti merkittävää teollista perinnettä ja kosken merkitystä kaupungin syntysijana, valoteoksen suunnittelijat Roope Siiroinen ja Katja Muttilainen sanovat.

Teoksen voima syntyy vahvan valolla rajatun maisemakuvan ja harkitun sävymaailman yhdistelmänä.

– Lämpimän oranssin ja punaisen valon värimaailma tukee tiilen sävyjä ja luo mielikuvan tulen hehkusta. Kerronnallisuuden sijasta teos on abstrakti katsaus upeaan maisemakuvaan, joka jo päivänvalossakin on showmainen ja vaikuttava, suunnittelijat kertovat.

Pyynikillä valoa ja videoita

Myös Pyynikin näkötornilla ja vanhalla Laululavalla nähdään uudenlaiset valo- ja videoteokset. Teokset ovat esillä 2. tammikuuta 2012 alkaen ja sammuvat 8. tammikuuta 2012, jolloin valoviikot ja Koe kaupunkimme uudessa valossa tapahtuma päättyy.

– Pyynikin näkötorni on monille tuttu, mutta samalla myös unohdettu kohde. Torni näyttäytyy katsojalle uljaana maamerkkinä, mutta sen huipulta paljastuu vielä vaikuttavampi näköala. Ympäröivä metsä on täynnä elämää, liikettä ja arvoituksia. Näkötorni peilaa luonnon valoilmiöitä ja jää auringon laskeuduttua heijastamaan kauneinta iltaruskoa, Kätketty nimisen teoksen suunnitellut Carita Elko kertoo.

Muista Valonauha-teoksista poiketen Pyynikillä nähdään myös videota. Kuiskailevat koivut johdattelevat näkötornilta edemmäs kohti vanhaa Laululavaa, jonne heijastuu muistojen ja menneiden maisemien kaikuja jännittävällä tavalla. Kaiut nimisessä teoksessa on Vapriikin kuva-arkiston aarteita Pyynikin harjulta ja se värittää näin historiallista maisemaa uudella tavalla.

– Mietin mitä kaikkea vanhalla Pyynikin metsällä onkaan meille kerrottavanaan. Tarinoita luonnon muutosvoimasta, mutta myös ihmisistä, heidän riennoistaan ja jokapäiväisestä elämästä nyt ja silloin, teoksen suunnitellut Satu Leskinen kertoo.

Pyynikillä nähtävien teosten suunnittelijat Carita Elko ja Satu Leskinen ovat valosuunnittelun opiskelijoita Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen, musiikin ja median koulutusyksiköstä. Tekniikan molemmissa kohteissa toteuttaa Eastway Sound and Lighting oy.

Jaa

Viimeksi päivitetty 21.12.2012 16:04