Keskustori.fi

Mitali nyt tai ei koskaan

Mira Potkosen urheilu-ura etenee kohti jännittävintä hetkeään.

Kuva: Tanja Varvio, 2. kuva: Jukka Vahter.

– Lontoon olympialaiset ovat minulle yksi ja ainut tilaisuus. Sen jälkeen tulee ikä vastaan. Nyt olisi aika, kertoo Tampereen Voimailuseuran riveissä treenaava Mira Potkonen (yllä vas.).

Nokialainen 31-vuotias amatöörinyrkkeilijä nyrkkeilee painoluokassa 60 kg ja tähtää elokuussa pidettäviin Lontoon olympialaisiin. Potkosella ei ole enää asiaa seuraaviin neljän vuoden päästä pidettäviin olympialaisiin, kun yläikäraja kisoihin on 34 vuotta.

Vuoden naisnyrkkeilijä 2011 Mira Potkosella on takanaan 58 ottelua, joista 46 voittoa ja 12 tappiota. Viime vuoden Tammer-turnauksessa Potkonen iski voiton englantilaisesta vastustajastaan Amanda Coulsonista (yllä).

Potkonen voitti uransa ensimmäisen Pohjoismaiden mestaruuden maaliskuussa, ja kahden lapsen äiti on ollut viime aikoina enemmän valokeilassa. Miltä se tuntuu?

– Se, että tähtään olympialaisiin ja että naisten nyrkkeily on ensimmäistä kertaa mukana, on herättänyt kiinnostusta mediassa. Puhelin on soinut enemmän, mutta muuten se ei ole vaikuttanut. En ole ottanut siitä paineita ja harjoittelen entiseen tapaan.

– Ajattelen, että haastattelut ja julkisuus on osa urheilijan elämää. Alussa jännitin puhelinhaastatteluja ja mietin, mitä mä oikein sanon. Nyt pystyn ottamaan jo rennommin.

Mira Potkonen on harjoitellut tavoitteellisesti vasta kolme ja puoli vuotta valmentajanaan Maarit Teuronen. Potkonen ja pronssimitalli Euroopan Unionin mestaruuskilpailusta vuonna 2011.

Julkisuutta on lisännyt myös Finlaysonin Mira Lontooseen -tukikampanja, jonka ovat järjestäneet Finlaysonin alueen yritykset. Potkonen on töissä Finlaysonilla kahvila Nostalgiassa. Kampanja on mahdollistanut sen, että Potkonen on ollut täysipäiväinen urheilija nyt helmikuusta lähtien ja jos kisapaikka olympialaisiin tulee, toivon mukaan sinne asti.

– Tuleehan siitä hyvä mieli, kun minuun näin uskotaan. En ole ottanut tästäkään paineita, vaan näen tämän enemmän voimavarana itselleni. Hienoa, että on tukijoukkoja. Kiitos siitä heille!

Kampanja järjesti muun muassa helmikuussa tukikonsertin, missä esiintyi Sakari Kuosmanen. Helmikuussa alkanut keräysaika jatkuu 1. elokuuta asti.

Se, nähdäänkö neljänä vuonna peräkkäin Suomen mestaruuden voittanut nyrkkeilijä olympialaisissa, ratkeaa toukokuussa MM-kisoissa Kiinassa. Pääsiäisviikolla Potkonen oli harjoitusleirillä Englannissa. Ennen Kiinaa edessä on vielä leiri ja turnaus Kreetalla.

– Jotta saan Kiinasta kisapassin olympialaisiin, viimeisimpien tietojen mukaan minun pitää mahtua omassa sarjassani kolmen parhaan eurooppalaisen sakkiin.

Millä eväillä lähdet Kiinaan?

– Uskon omaan tekemiseeni ja toivon saavani ne parhaat päiväni juuri sinne Kiinaan.

Jaa

Viimeksi päivitetty 25.05.2012 12:45