Keskustori.fi

Kun nainen joutuu luopumaan naiseudestaan

Karoliina Kudjoi näyttelee läheisyydenkipeää poliitikkoa.

Oletko valmis luopumaan naisellisuudestasi? Teatteri Telakan näytelmä Kuningatarleikit on esitys kolmesta naisesta, jotka joutuvat juuri luopumaan naiseudestaan. Antti Mikkolan käsikirjoittama ja ohjaama näytelmä saa ensi-iltansa perjantaina 20. huhtikuuta.

Kuningatarleikit herättää kysymyksiä, kuten katsommeko naista eri tavalla, jos tämä epäonnistuu tehtävässään ja tuomitsemmeko naisen samasta rikkeestä eri tavalla kuin miehen?

Kolme naista on omalla tavallaan ajojahdin kohteena ja ongelmissa sukupuolisuutensa kanssa. Lisäksi he ovat juuri jäämäisillään kiinni jostakin. Esitys on sekoitus historiaa, fiktiota ja sukupuolirooleja.

Karoliina Kudjoi näyttelee näytelmässä poliitikkoa nimeltä Viiva-Liisa Hella.

Kerrotko lyhyesti roolistasi?

– Roolihahmoni on aika nopea, impulsiivinen, arvaamaton ja tunteellinen nainen. Hän tekee ratkaisuja usein niin, ettei ole miettinyt niitä loppuun asti. Hän on läheisyydenkipeä ja kunnianhimoinen.

Mikä on ollut haastavinta roolissasi?

– Niin kuin aina, haastavinta on löytää balanssi roolihahmoni ja itseni välillä niin, että ne sulautuvat orgaanisesti yhteen. Haastetta on saada hyvä balanssi keveyteen, nopeuteen ja ajatuksen kuljettamiseen.

Ensi-ilta on jo ovella. Mitä pyörii mielessä nyt päällimmäisenä?

– Teksti. Käyn tekstiä läpi koko ajan, niin ettei sitä tarvitse enää miettiä huomenna lavalla. Haluan osata sen niin hyvin, että pystyn esityksessä keskittymään täysin läsnäoloon ja ottamaan impulsseja vastaan sekä vain heittäytyä näyttelemiseen.

Kunigatarleikit-näytelmän päähenkilöt ovat tämän päivän suomalaisia naisia, joita näyttelevät Karoliina Kudjoin lisäksi Tanjalotta Räikkä ja Antti Mankonen.

Mikä näytelmässä on sinua erityisesti puhuttanut?

– Se, miten julma julkisuus on naiselle ja kuinka naista kohdellaan erilailla kuin miestä. Miten naisen pitää ulospäin käyttäytyä, että hän on hyväksytty.

– Tämä on mielenkiintoinen näytelmä, jossa on hieno teksti. Esityksessä on paljon pohdittavaa. Ohjaaja Antti Mikkola on lahjakas käsikirjoittaja, monilahjakkuus.

– Usein naisten roolit ovat kuin havisevia haavanlehtiä. Ihanaa, kun saan olla mukana tällaisessa näytelmässä, jossa ei ole perinteistä naisen roolia.

Mitä muuta kuuluu kevääseen?

– Näyttelen Helsingin Kaupunginteatterissa musikaalissa Katri Helena ja nyt on harjoiteltu tätä Kuningatarleikit-näytelmää. Odotan, että tästä sumasta on selvitty. Ihanaa päästä nautiskelemaan ulkoilusta ja kuntoilusta. Aloitin 10 vuoden jälkeen astangajoogan. Lisäksi tykkään meditatiivisesta eli rauhallisesta punttisaliharjoittelusta.

Teatteri Telakka 

Jaa

Viimeksi päivitetty 28.05.2012 15:25