Keskustori.fi

Kunnon vihta kuuluu kesäsaunaan, mutta kuka sen osaa tehdä?

Maailmanmestari Heikki Lahti antaa vinkit kunnon vihdan tekoon.

TOIVEUUSINTA KESÄLTÄ 2010: Kurulainen Heikki Lahti voitti vihdanteon maailmanmestaruuden vuonna 2007. Kilpailu käytiin Ikaalisissa Saunafestivaalin yhteydessä. Kilpailussa oli aikaa valmistaa tunnissa kaksi vihtaa, mutta nopeus ei ratkaissut voittajaa.

– Siinä arvostellaan ainakin vihdan pituus, ladonta, sidonta, työn jälki ja vihdottavuus.

– Parhaimmillaan tein kesässä noin 1000 vihtaa, joita myin toreilla. Tammelantorilla olin monena juhannuksena, joka on parasta myyntiaikaa.

Kaikki alkaa vihta-ainesten metsästämisestä. Rauduskoivusta tulee kestävimmät oksat vihtaan, hieskoivusta saa voimakkaammat tuoksut.

Oksien taittaminen käy paljain käsin. Koko vihdan pituus on noin 35–50 senttiä tyvestä latvaan.

Tuoreen vihdan voi tehdä heti, kun lehdet ovat isompia kuin hiirenkorvalla olevat. Talvivihtoja varten ainekset on hyvä kerätä vasta juhannuksen jälkeen, mieluummin heinäkuussa. Silloin lehdet ovat riittävästi vahvistuneet. Vihdan sitomiseen sopii noin metrin pituinen hieskoivun verso, joka on mahdollisimman oksaton.

Kuori vihdan sitomiseen käytettävästä sidontavitsaksesta pinta pois puukolla.

Kieputa sidontavitsas kierteelle, jolloin siitä häipyy jännitys ja sitä on helpompi käsitellä. Jätä sen päähän noin 7 senttiä kiertämätöntä osuutta, ja teroita pää.

Lado vihta tasaisesti niin, että lehden alapinta eli nurjapuoli (vaalea, karhea) tulee ylöspäin. Tällöin lehdet eivät ota niin ihoon kiinni.

Vihdan muoto on makukysymys, mutta tuuheutta ja vahvuutta tarvitaan riittävästi. Toiset tekevät pyöreän, toiset litteän. Maailmanmestari Heikki Lahti tekee litteitä, lätyskämäisiä vihtoja. Kädensijassa ei saa olla lehtiä, ja se on noin 15 cm pitkä.

Mikään ei estä käyttämästä vihdan sitomiseen kuminauhaa, jos haluat päästä helpolla. Jos teet hieskoivun versosta sidontavitsaksen, sido se vihtaan kierteen kanssa samaan suuntaan. Pujota sidontavitsaksen teroitettu pää kädensijan läpi läheltä lehtiä. Kierrä vitsas kädensijan ympäri kaksi kertaa. Pujota kierrosten alta solmuun ja kiristä lujaa.

 

Jaa

Viimeksi päivitetty 26.06.2012 13:11