Keskustori.fi

Sirkus saapui digitaalisille kaupunkitauluille

Valokuvaaja Mia Bergiuksen Circus-näyttely esillä 5.2. asti.

Tamperelainen freelancer-valokuvaaja Mia Bergius on vanginnut kamerallaan sirkuksen kiehtovan maailman. Circus-valokuvanäyttely kertoo tarinoita sirkuksen esiintyjistä ja esityksistä.

Bergiuksen näyttely on esillä 5. helmikuuta asti digitaalisilla kaupunkitauluilla, jotka sijaitsevat ympäri Tamperetta vilkkaissa paikallisasukas- ja matkailijavirroissa.

– Sirkus on todella mielenkiintoinen yhdistelmä teatteria ja fyysistä ilmaisua. Sirkustaiteilijat ovat taidokkaita näyttelijöitä ja heidän vahva fysiikkansa mahdollistaa sen, että kuvaajana saan heidät venymään äärirajoilleen, kertoo Mia Bergius.

Myös kuvaaja itse saa joskus olla yksi esiintyjistä. Provinssirockissa vuonna 2010 Mia Bergius pukeutui merirosvoksi ja soluttautui Cirkus Ruskan esitykseen kameransa kanssa. Kuvauskohteena oli esiintyjien lisäksi myös yleisö.

– Halusimme testata, kuinka hyvin kuvaaja hukkuu esiintyjien joukkoon ja miten yleisö reagoi kuvaamiseen, kun olin yhtenä hahmona. Useinhan ihmiset kiusaantuvat ja väistävät kuvaajaa.

– Se oli mielenkiintoinen kokeilu, jonka avulla katsojat eivät aina ymmärtäneet tulevansa kuvatuksi, sillä kamera koettiin rekvisiittana.

27-vuotias Bergius on kuvannut näyttelyn materiaalin kolmen, neljän vuoden aikana pääasiassa Tampereella. Kaupunkitauluilla pyörii yhteensä 30 sirkusaiheista kuvaa, jotka esitetään kolmen kuvan rykelmänä muun materiaalin seassa. Kukin kuva on esillä viisi sekuntia.

– Näyttelyssä on livekuvia esityksistä, dokumentaarisia kuvia takahuoneista ja promokuvia artisteista.

Kuvissa on vahvasti esillä tamperelaiset Sorin Sirkus ja Circus Ruska.

– Tampereella on hyvin vahva sirkuskenttä. Näyttelyn ajankohta on hyvä, koska Tampereella on Circus Ruska Festival 27.–28. tammikuuta. Siellä olen taas kuvaamassa.

Bergius kuvaa paljon muutakin, kuten bändejä, muotokuvia, kaikenlaista mainoskuvausta. Kaupunkiympäristössä kuvien esittäminen on tullut hänelle tutuksi jo Tammerfestin aikaan, jolloin hänen bändiotoksiaan on saanut ihastella ohjelmateltan seinillä Keskustorilla.

Digitaaliset kaupunkitaulut ovat hänen mukaansa tätä päivää ja kiinnostava tapa tuoda taide katsojan luo.

– Kuvat ovat helposti nähtävillä julkisilla paikoilla. On kiinnostavaa nähdä, mitä mahdollisuuksia digitaalisuus tuo mukanaan.

Miten tiedät, kuinka hyvin näyttely saavuttaa kadun kulkijat?

– Palautetta tulee sosiaalisen median eli facebookin kautta. Varmaan myös saan suoraa palautetta sirkusfestivaalilla tammikuun lopulla.

Nähdäänkö sinua tulevaisuudessa tekemässä myös sirkustemppuja?

– Olen miettinyt, että se voisi olla kiinnostavaa, mutta ensin jonkun tarvitsisi opettaa niitä minulle.

CIRCUS- valokuvanäyttely 5.2.2012 asti Tampereella 17 digitaalisella kaupunkitaululla. Ne löytyvät seuraavista paikoista: linja-autoasema, Kauppahalli, Anttila, Tampereen Messu- ja Urheilukeskus, Cumulus Koskikatu, Holiday Club Tampereen Kylpylä, Rantasipi Nokian Eden, Kauppakeskus Elo, Citymarket Linnainmaa, Partolan kauppakeskus / Citymarket, Teboil Pirkanhovi, Finlayson, Itäinenkatu, Finlayson, Siperian liikekeskus, Finlayson, Media 54 ja Juvenes Kioski Centre 2kpl.

Jaa

Viimeksi päivitetty 25.05.2012 14:31