Keskustori.fi

Kansainvälisesti tunnetun irlantilaisen Mc Hughin ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa

Tampereella TR1:n taidehallissa on esillä muun muassa taiteilijan vesiväriteos, jossa pikkupoika ja oranki keskustelevat.

Kansainvälisesti tunnetun irlantilaisen taiteilijan Eoin Mc Hughin (s.1977 Dublinissa) ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa käsittää akvarelli- ja öljyvärimaalauksia, installaatioita, veistoksia ja videoteoksen. Näyttely Urpflanze alkaa Tampereella TR1:n Taidehallissa 18. elokuuta ja päättyy 23. syyskuuta.

Teoksia yhdistävä teema on inhimillisen morfologian tutkiminen. Eoin Mc Hughin morfologia suuntaa huomion ihmisen luomien esineiden ja kokemusten muoto-oppiin. Hän pyrkii määrittelemään jokapäiväiseen elämäämme kuuluvien asioiden ja esineiden takana piileviä rakenteita ja lainalaisuuksia.

Eoin Mc Hugh TR1 Taidehallissa. Kuva: Jari Kuusenaho.

Näyttelyn nimi Urpflanze viittaa J.W. von Goethen (1710-1882) luomaan klassiseen käsitteeseen, kuvitteelliseen arkkityyppiseen alkukasviin, josta kaikki muut kasvit polveutuvat. Samaan tapaan Eoin Mc Hugh lähestyy kokemuksiamme ja ihmisen luomia esineitä kuin ne ilmentäisivät kaipausta kohti jotakin yhteisesti jaettavaa, kaikkea määrittävää inhimillistä alkukokemusta.

Näyttelyssä on esillä myös Eoin Mc Hughin ensimmäinen videoteos. Hän kuvaa syrjäisellä kotiseudullaan County Wicklowissa äskettäin tapahtunutta tulvaa ja sen aikaansaamia tuhoja. Katsojan videon alussa kohtaama ylevä ja viehättävä maalaisidylli osoittaa pian brutaalimmat kasvonsa ja saa pohtimaan nykyisen ilmastomme arvaamattomuutta.

TR1 Taidehalli

 

Jaa

Viimeksi päivitetty 17.08.2012 17:08