Keskustori.fi

Kuin ensimmäistä päivää -näytelmä iskee ajan hermoon

Eila Roine näyttelee 95-vuotiasta optimistista karjalaisevakkoa.

Tampereen Teatterin Frenckell-näyttämöllä saa ensi-iltansa torstaina 30. elokuuta hyvin ajankohtainen näytelmä. Kuin ensimmäistä päivää kertoo vanhusten hoitokodin arjesta, resurssipulasta, pätkätöistä, ennakkoluuloista ja tehokkuuspakosta. Sen on kirjoittanut Anna Krogerus. Ohjauksesta vastaa Marika Vapaavuori.

Eila Roine, 80, näyttelee vanhainkodin asukasta.

Millainen näytelmä on kyseessä?

– Näytelmä kertoo hoitajien tilanteesta, mutta samalla myös vanhainkodin vanhuksista. Se kertoo paljon tästä päivästä, kun hoitajia ei ole tarpeeksi. Tämä on sopiva puheenvuoro nyt, kun puhe vanhusten tilanteesta ja vanhuslaista käy kuumana. Näytelmä on tämän päivän todellisuutta.

– Minä olen Lepolan hoitokodin vanhin 95-vuotias asukas, jolla pää toimii, mutta jalat huonommin. Olen karjalaisevakko, valoisa ja optimistinen luonne. Ystävystyn pääroolin eli Ritva-hoitajan kanssa. Häntä esittää Marjut Sariola.

– Sanonkin, että Ritvalla on sydän puhdasta kultaa. Hän on hyvä työssään ja auttaa aina. Niinpä siihen totutaan, että hän on aina saatavilla ja lopulta liikaa työllistetty. Näinhän se on tosielämässäkin.

Kuva: Harri Hinkka.

Mikä on ollut haastavinta?

– En oikein osaa sanoa... Karjalaisevakko-roolini teksti oli kirjoitettu yleiskielellä. Näyttelijä Elisa Piispanen on karjalaista syntyperää, ja hän käänsi tekstin minulle. En sano, että puhun karjalaisten murretta, kun en sitä osaa. Mutta sitä sävyä yritän tavoittaa.

Mitä muuta syksy tuo tullessaan?

– Grace ja Glorie -näytelmä palaa takaisin. Sitä on kovasti toivottu, ja luvassa on kymmenen esitystä Tampereen Teatterissa. Aika paljon olemme sitä esittäneet, jopa kaksi kertaa Ruotsissa.

Tampereen Teatteri

 

Jaa

Viimeksi päivitetty 30.08.2012 11:38