Keskustori.fi

Tuhkan äärellä kinastellaan ja muistellaan – Tuhkaa ja teräviä TT:ssä

Tuija Piepponen muuntuu moneksi: näyttelijäksi, kouluttajaksi ja taidemaalariksi.

Tuhkaa ja teräviä -komediassa leskieverstinna saapuu miehensä hautajaisista tuhkauurna kainalossaan. Kauhistuneet aikuiset lapset ja kaikkiin asioihin puuttuva ex-miniä alkavat äidin selän takana järjestellä asioita uuteen uskoon. Ja perheen pitkäaikaisella siivoojallakin taitaa olla omat salaisuutensa.

Tuhkaa ja teräviä saa ensi-iltansa keskiviikkona 3. lokakuuta Tampereen Teatterissa. Näytelmän on kirjoittanut Bengt Ahlfors. Ohjaajana on Mikko Viherjuuri.

Siivoojan roolissa nähdään vierailevana näyttelijänä Tuija Piepponen (yllä oik.).

Kerrotko roolistasi ja näytelmästä?

– Näytelmä on kunnon perinteinen kotimainen komedia. Siinä käydään läpi muistoja ja samalla eri ikäpolvet kohtaavat. Tuhkan äärellä kinastellaan milloin mistäkin. Kyseessä on suomenruotsalainen hienompi suku. Olen heidän siivoojansa, joka omalta osaltaan vauhdittaa tapahtumia.

Mikä on ollut haastavinta?

– Komedia perustuu tekstin toistoihin, ja haastavinta on ollut juuri tekstin muistaminen. Mietin, että himskatti, että joko mä tämän sanoin. Komediaan virittyminen vie oman aikansa.

Ensi-ilta on keskiviikkona 3. lokakuuta. Millaiset ovat tunnelmat tällä hetkellä?

– Ihan mukavat. En ole pitkään aikaan näytellyt laitosteatterissa, mutta mukavaa tämä on ollut. Tunnen ohjaaja Mikko Viherjuuren pitkältä ajalta, jo vuonna 1971 näyttelimme yhdessä. Hän pyysi minua tähän näytelmään. On ollut kiva lähteä tekemään työtä, kun on joku jonka tuntee.

Kenelle suosittelet näytelmää?

–Teatteria voi suositella kaikille. Ehkä tämä on kuitenkin enemmän kokeneemmille jo elättyä elämää ja todellisuutta nähneille kuin nuorille.

Onko sinulla mitään rituaaleja ennen näyttämölle menoa?

– Tarkistan oman rekvisiittani ja että housut on oikein päin jalassa. Sellaista normaalia tarkistusta. En juokse 16 kertaa talon ympäri myötäpäivään...

Mitä muuta kuuluu syksyysi?

– Olen jo 20 vuotta kouluttanut ihmisiä vuorovaikutustaidoissa ja opettanut sanatonta viestintää. Sitä teen edelleen. Lisäksi minulla on Iittalan lasimuseon alueella taidegalleria, missä on esillä maalaamiani öljyvärimaalauksia, akvarelleja, pastelleja. Sinne teen koko ajan lisää taidetta.

Näyttelet, teet visuaalista taidetta ja koulutat. Miten tituleeraat itseäsi?

– Olen tilanteen mukaan näyttelijä, kouluttaja ja taidemaalari.

Kuvat: Harri Hinkka.

Tampereen Teatteri

Jaa

Viimeksi päivitetty 03.10.2012 12:10