Keskustori.fi

Muumiot vie matkalle kuoleman valtakuntaan

Muumiot-näyttely avautuu 16. marraskuuta Vapriikissa.

Museokeskus Vapriikki uusi näyttely kertoo muinaisen Egyptin kuoleman kultista. Vapriikin Muumiot-näyttely on koottu yhdessä Firenzen egyptologisen museon kanssa. Näyttely perehdyttää muun muassa palsamoinnin ja muumioinnin saloihin.

Näyttelyyn saadaan lainaksi ainutkertaisia esineitä: oikeita egyptiläisiä muumioita, arkkuja, rituaaliesineitä, koruja ja arkisia tarvekaluja.

Kuoleman jälkeinen elämä tunnetaan monissa uskonnoissa. Se askarrutti myös muinaisia egyptiläisiä, jotka varustivat vainajansa viimeiselle matkalle tarkkojen sääntöjen mukaan. Ruumiit palsamoitiin ja muumioitiin, jotta sielu voisi syntyä uudelleen omaan ruumiiseensa. Tuonpuoleisessa vainaja tarvitsi samoja asioita kuin maapäällisessä elämässäänkin, siksi hautoihin vainajan ja hänen sukulaistensa varallisuudesta riippuen laitettiin ruokaa ja juomaa, arkisia tarvekaluja ja myös arvoesineitä.

Egyptin hautakammiot aarteineen ovat kiehtoneet ihmismieliä vuosisatojen ajan ja vetäneet puoleensa haudanryöstäjiä, onnenonkijoita, tutkijoita ja arkeologeja.

Osa näyttelyn esineistä on Egyptissä työskennelleen ranskalais-toskanalaisen retkikunnan (1828-29) työn tulosta. Retkikuntaa johti J.F. Champollion, tunnettu egyptologi ja hieroglyfien arvoituksen ratkaisija. Retkikunnan keräelmät jaettiin kahteen osaan; toinen puoli päätyi Louvreen ja toinen jäi Italiaan, Medici-suvun perustamaan Firenzen arkeologiseen museoon.

Egyptologinen museo erotettiin omaksi museokseen vuonna 1855, mutta se toimii edelleen samassa Mediceille kuuluneessa palatsissa. Firenzen egyptologiset kokoelmat ovat Italian huomattavimmat heti Torinon jälkeen. Ne ovat karttuneet jo 1700-luvulta lähtien yksityisten lahjoitusten ja museon järjestämien tutkimusmatkojen ja kaivausten ansiosta. Tällä hetkellä museon kokoelmaan kuuluu 15 000 esinettä.

Museokeskus Vapriikki

Jaa

Viimeksi päivitetty 15.10.2012 14:20