Keskustori.fi

Vuoden festivaali 2012 Tampere Jazz Happening soi 1.–4. marraskuuta

Happening tulee 31. kerran, ja bändejä on mukana ennätykselliset 26. Perjantaina esiintyy Vijay Iyer trio.

Kuva: Jimmy Katz.

Miten Tampere Jazz Happening on alun perin saanut alkunsa? Kuinka monetta kertaa se järjestetään tänä vuonna, tiedottaja Emmi Pääkkönen?

– Festivaali näki päivänvalon vuonna 1982, kun silloisen jazzkerho Breakin jäsenet - esimerkiksi Aila Sauramo, joka sittemmin toimi pitkään Happeningin toiminnanjohtajana - halusivat puhaltaa uutta puhtia tamperelaiseen musiikkielämään. Syy perustamiselle oli tavallaan hyvin tyypillinen: järjestäjien kaipaamaa musiikkia ei esitetty muualla, joten päätettiin tarttua itse toimeen. Happening järjestetään tänä vuonna 31. kerran.

Millä tavalla luonnehtisit festivaalin henkeä?

– Happening on lämminhenkinen tapahtuma, jonne tullaan ensisijaisesti nauttimaan musiikista. Jotain kertonee sekin, että kävijäkunnassamme riittää sellaisiakin asiakkaita, jotka eivät ole jättäneet yhtäkään festivaaliviikonloppua väliin tapahtuman koko kolmikymmenvuotisen historian aikana. Sanoisin, että tapahtuma sopii kaikille avarakatseisille musiikin ystäville ikään katsomatta. Happeningissa on erittäin helppo tutustua jazzin moninaisiin ulottuvuuksiin ja myös haastaa omia käsityksiään genrestä.

Onko festivaalilla jotain uutta tänä vuonna viime vuoteen verrattuna?

– Festivaaliviikonloppu on jo muutaman vuoden noudattanut samaa kaavaa: Happening alkaa ja päättyy vapaan pääsyn konsertteihin torstaina ja sunnuntaina, ja viikonlopun aikana kuljetaan Pakkahuoneen, Telakan ja Klubin välillä. Karkeasti ottaen esityspaikat voi luokitella siten, että Pakkahuoneella nähdään kansainväliset huippunimet, Telakalla uutta kotimaista jazzia ja Klubin viikonloppuöissä hypätään jo tyylilajirajojen tuolle puolen maailmanmusiikista ammentavilla bilekeikoilla. Radikaaleja uudistuksia ei siis ole; bändejä tosin saapuu Tampereelle ennätykselliset 26 kappaletta.

Paljonko esiintyjiä ja konsertteja on?

– Erillisiä kokoonpanoja nähdään kaikki konsertit ja oheisohjelmisto mukaan lukien yhteensä 26, jotka on jaettu kymmeneen konserttiin. Konserttimäärää kasvattavat vielä esimerkiksi Petri Ihanuksen JazzAbout-valokuvanäyttelyn avajaiset sekä tamperelaisyhtye Rakan akustinen veto pääkirjasto Metsolla torstaina 1.11. klo 12.

Mikä konsertti on kysytyin? Ja vieläkö konsertteihin saa lippuja?

– Kysytyin konsertti on ollut sunnuntai-iltapäivän konsertti Pakkahuoneella, mikä lienee kitaristilegenda John Scofieldin ansiota. Myös lauantai-ilta Telakalla tuoreiden suomalaisten kokoonpanojen Mopon, Rakkan ja Fredatorin kanssa kiinnostaa. Konsertteihin saa edelleen lippuja, mutta kannattaa pitää kiirettä – ainakin mainitut konsertit todennäköisesti myyvät kokonaan loppuun jo ennakkoon.

Kenen keikkaa/konserttia et suostuisi mistään hinnasta jättämään väliin?

– Vaikea kysymys. Odotan innolla pianisti Vijay Iyerin trion (kuva) esiintymistä Pakkahuoneella perjantaina. Iyer esittää melodista, dynaamista ja rytmisesti kiinnostavaa musiikkia, ja mies trioineen kuuluu tämän vuoden kansainvälisesti hehkutetuimpiin artisteihin. Lisäksi olen tykästynyt saksalais-sveitsiläis-luxemburgilais-ruotsalaiseen Schneeweiss und Rosenrotiin, jonka musiikki lipuu lähelle taidepoppia. Bändin naisääneen ja pianoon nojaavaa soundia on verrattu esimerkiksi Björkiin.

– Ja on vielä mainittava myös Klubin yökeikat perjantaina ja lauantaina: Boban and Marko Marković Orchestra kuuluu aitoihin ja alkuperäisiin Balkan-orkestereihin torvikatraineen kaikkineen, ja Ebo Taylor puolestaan on afrobeatin pioneeri, joka on työskennellyt esimerkiksi Fela Kutin ja Tony Allenin kanssa. Erittäin harvinaista herkkua!

Jatkuuko sama meno ensi vuonna?

– Toivottavasti! Ohjelmistovalinnoistamme vastaava Juhamatti Kauppinen on tehnyt jälleen erinomaisen näkemyksellistä työtä, enkä näe syytä linjan muuttamiselle – päinvastoin, kiinnostavien ja haastavienkin kokoonpanojen esitteleminen on osa Happeningin profiilia.

Finland Festivals valitsi Tampere Jazz Happeningin Vuoden festivaaliksi 2012. Mikä oli teidän valtinne?

– Finland Festivals kiitteli valintaperusteluissaan meitä suomalaisen jazzkentän rikastuttamisesta, eli nähdäkseni saimme tunnustuksen ennen kaikkea sisällöllisten ja taiteellisten ansioiden vuoksi. Se tuntuu totta kai hyvältä ja osoittaa, että pitkäjänteisellä työllä ja tinkimättömyydellä saadaan aikaan jotain uniikkia. Mielestäni se osoittaa myös, että musiikkifestivaalin tarjonnan ei aina tarvitse olla sieltä yksinkertaisimmasta laidasta – yleisö ei ole typerää ja pystyy kyllä nauttimaan kaikenlaisesta, jos siihen vain tarjotaan mahdollisuus.

Tampere Jazz Happening

Jaa

Viimeksi päivitetty 30.10.2012 16:13