Keskustori.fi

Taidetempaus saattohoidon puolesta

Elämä itse -hyväntekeväisyystaidenäyttely alkaa 12. marraskuuta Koskikeskuksessa.

Koskikeskuksen 0. kerroksen kävi kuhina avajaispäivänä, kun teokset löysivät paikkansa näyttelytilassa. Yhteiskuvaan ehtivät taiteilijat Teija Dahlgren (vas.) Annukka-tyttärensä kanssa, Jarmo Itäniemi, muusikko Stefanus Hirvonen, Katri Somerjoki, Leena Joro (oik.) ja Pirkanmaan Hoitokodin johtaja Tiina Surakka (edessä). 

Elämä itse -taidetempauksen tuotto menee lyhentämättömänä syöpäpotilaiden Hoitokotisäätiön ylläpitämälle Pirkanmaan Hoitokodille. Tempauksessa on mukana noin 20 taiteilijaa, jotka ovat lahjoittaneet teoksiaan myyntiin näyttelyä varten.

Idean äiti on Teija Dahlgren, joka tituleeraa itseään kansantaiteilijaksi, kuvanveistäjäksi. Hän puhkuu intoa ja on iloissaan hyväntekeväisyystempauksesta. 

– Sydän sykkii lämpöä, kun mukana on myös pitkän linjan taiteilijoita. 

– Halusimme tuoda taiteen ihmisten luo ja raapuutta elämän pintaa arjessa. Taide ja luovuus ovat usein kanavia, joiden kautta juuri taiteilija osaa puhutella elämää kokonaisuutena. 

Näyttelyn teema on Elämä itse, ja teokset ovat esillä taidenäyttelyssä kahden viikon ajan 25. marraskuuta saakka. Teoksen hinnan määrittelee itse taiteilija, ja teoksia voivat ostaa niin yksityiset kuin yrityksetkin. Raha menee suoraan Pirkanmaan hoitokodille.

Miten tulee toimia, jos haluaa ostaa näyttelyssä taulun?

– Joka päivä näyttelyssä on valvoja, ja hän kertoo, miten tulee toimia. Teoksen voi varata vuorokaudeksi tai ostaa heti, mutta sen saa mukaansa vasta näyttelyn päätyttyä.

Syöpäpotilaiden Hoitokotisäätiön ylläpitämä 25-vuotias Pirkanmaan Hoitokoti on ensimmäinen pohjoismainen kuolevien potilaiden hoitoon erikoistunut saattohoitokoti.  Hoitokodissa on 24 potilaspaikkaa vuodeosastolla, ja kotisaattohoidon piiriin kuuluu noin 30 potilasta. Henkilökuntaa Hoitokodissa on tällä hetkellä 45 ja jopa 100 vapaaehtoistyöntekijää.

Hoitokodin toiminnassa tärkeitä periaatteita ovat kodinomaisuus ja läheisten mukana oleminen, oireiden lievittyminen sekä ihmisen kunnioittaminen ja elämän ainutkertaisuus.

– Tärkeää on, että ihminen saa elää mahdollisimman omannäköistä elämää viimeisinä hetkinään, pohtii Hoitokodin johtaja Tiina Surakka.

Tuotoilla aiotaan hankkia jotain konkreettista.

– Patjoilta vaaditaan paljon. Niiden tulee olla miellyttäviä ja kestäviä, kun niitä liikutellaan paljon sekä makuu- että istuma-asentoon. Tuotto menee saattohoitopotilaiden erikoispatjojen hankintaan. 

Taidenäyttely Koskikeskuksen 0. kerroksessa arkisin klo 15–19 ja viikonloppuisin klo 12–17.

Seuraavat taiteilijat ovat lahjoittaneet töitään tempaukseen: Piritta Fors, Johanna Vilen, Maija Teppo, Tuula Eranti, Leena Vainio, jAPEi, Inka Ylihärsilä, Milla Paloniemi, Sanna Elovaara, Pirkko Kapanen, Katri Somerjoki,Vuokko Merilä, Ritva Finch, Raija Merilä, Ritva Waris-Wörlin, Jani Karlsson, Tiina Herttua, Leena Joro, Inge Löök, Matti Kota ja Teija Dahlgren.

Jaa

Viimeksi päivitetty 12.11.2012 15:39