Keskustori.fi

E-kirjojen lainaus alkaa PIKI-verkkokirjastossa

Nyt onnistuu Tampereellakin e-kirjojen lainaus maanantaista 3.12. alkaen.

PIKI-kirjastoihin on hankittu kaikkiaan noin 170 kappaletta erilaista sähköistä teosta, jotka ovat suurimmaksi osaksi tietokirjallisuutta eri tiedonaloilta. Lainattavia kaunokirjallisia teoksia on noin 40, ja ne ovat ovat suurimmaksi osaksi vanhoja klassikoita. E-kirjat ovat enimmäkseen suomenkielisiä, mutta mukana on myös englanninkielisiä teoksia. Kokoelmissa on nyt muun muassa Risto Isomäen Ydinvoima Fukushiman jälkeen, Marja-Liisa Mankan Työniloja ja Henriette Kressin Käytännön lääkekasvit.

E-kirjoja voi ladata luettavaksi sekä tietokoneelle että mobiililaitteille. E-kirjojen haku ja saatavuustietojen katsominen onnistuu PIKI-verkkokirjaston Haku-sivulla. Lainan lataaminen tapahtuu Ellibs Bookstoren sivujen kautta, jonne kirjaudutaan PIKI-kirjastokortilla ja omalla salasanalla. Ellibsin sivuilta löytyy myös tarvittavat ohjeet eri lukuohjelmien lataamiseen omalle laitteelle.

E-kirjojen laina-ajat ovat muuta kirjastoaineistoa lyhyempiä. Tietokirja voi olla lainassa 1 viikon, kaunokirjallinen teos 2 viikkoa ja hakuteos 1 vuorokauden. Laina-aika päättyy automaattisesti. Sähköisiä kirjoja ei voi varata eikä lainoja voi uusia. Lainaustiedot eivät myöskään näy omien lainojen listauksessa.

Syy siihen, miksi Tampere on edennyt hitaasti e-kirjojen lainaamisessa muihin isoihin kaupunkeihin verrattuna on se, että vasta tänä syksynä saatiin oikeanlainen ”e-kirjapalikka”, joka mahdollistaa e-kirjojen tarjoamisen ja käytön kirjastojärjestelmän kautta. Ongelmia on tuottanut myös lisenssointijärjestelmä, jonka vuoksi ainoastaan yksi asiakas voi käyttää kerrallaan e-kirjaa. Kolmas iso ongelma on ollut kustantajien nihkeä suhtautuminen e-kirjojen lainaamiseen. Vain muutama kotimainen kustantaja on sopinut Ellibs Bookstoren kanssa kirjojensa myynnistä kirjastokäyttöön. Isoimmat kustantajat eivät ole luovuttaneet teoksiaan lainattaviksi.

 

Jaa

Viimeksi päivitetty 30.11.2012 15:12