Keskustori.fi

Anu Raipia pohjalaisena rautaisena akkana

Liisamaija Laaksosen kirjoittama Lumikit sai ensi-iltansa 25 vuotta sitten TTT:ssä, nyt se saa ensi-iltansa Komediateatterissa.

Lumikit tulee ensi-iltaan keskiviikkona 16. tammikuuta Tampereen Komediateatterissa. Näytelmänä sen kantaesitys oli vuonna 1987 Tampereen Työväen Teatterissa. Komediateatterissa näytelmän ohjauksesta vastaa Heikki Vihinen.

Lumikit nähtiin ensin tv-näytelmänä vuonna 1986, ja se oli Liisamaija Laaksosen läpimurto käsikirjoittajana. Samana vuonna se palkittiin Monte Carlon kansainvälisillä tv-festivaaleilla.

Näytelmässä on seitsemän naista naistenosastolla, ja jokaisella on tarinansa kerrottavana.

Anu Raipia, näyttelet pohjalaista Saara Rautasta. Kerrotko jotain hänen tarinastaan?

– Saara Rautanen on nimensä mukaisesti rautainen akka, kolmen lapsen yksinhuoltajaäiti. Hän on kokenut kovan elämän, mutta siitä huolimatta hän on positiivinen ja tsemppihenkinen ihminen. Hänen mottonsa voisi olla: Koskaan ei saa antaa periksi.

– Liisamaija Laaksonen on kirjoittanut uskomattoman hienon tekstin. Näytelmä kertoo yhdestä illasta tai iltapäivästä sairaalassa, jossa sitten paljastuu ihmisten salaisuuksia. Siinä mennään tunnetilasta toiseen, ja näytelmässä on paljon sisältöä.

Lumikit-näytelmässä näyttelevät Tuija Vuolteen (vas.) ja Anu Raipian lisäksi Liisa Roine, Emilia Pokkinen, Heidi Jakobsson, Reetta Hyyryläinen ja Helena Puska.

Tiedotteessa lukee, että kyseessä on Komediateatterin kautta aikain vakavin ensi-ilta.

– Näytelmä on vakava tietyllä tavalla. Aihe on vakava ja henkilöhahmot ovat vakavia, mutta on se hauskakin ja siinä on paljon komiikkaa. Nauru ja itku ovat aika lähellä toisiaan. Tämä on elämänmakuinen juttu.

Mikä on ollut haastavinta?

– Näytelmässä maataan paljon vuoteessa, ja on haastavaa makuulta käsin näytellä voimakkaitakin tunteita. Mutta on ollut hyvä huomata, että voi ilmaista pienestikin.

Mitä muuta kevät tuo tullessaan?

– Tämän lisäksi jatkuu tv-sarja Uusi päivä. Huhtikuussa alkaa Keisarin uudet vaatteet -näytelmän harjoitukset Laajavuoren kesäteatteriin. Dramatisoin näytelmän uudelleen ja myös ohjaan sen. Muuten kesälomaa odotellessa!

Tampereen Komediateatteri

Jaa

Viimeksi päivitetty 16.01.2013 14:30