Keskustori.fi

Taneli Mäkelä vierailee toista kertaa Tampereen Teatterissa

Yli 30 maassa esitetty Taide saa ensi-iltansa torstaina 31. tammikuuta.

Kuva: Harri Hinkka.

Miten ihmeessä yksi taulu saa tunteet kuumenemaan ja laukomaan totuuksia kolmen ystävyksen kesken? Näin käy Taide-näytelmässä, jota on esitetty yli 30 eri maassa. Näytelmän on kirjoittanut Yasmina Reza, joka on yksi Euroopan tunnetuimpia näytelmäkirjailijoita.

Taide saa ensi-iltansa torstaina 31. tammikuuta Frenckell-näyttämöllä Tampereen Teatterissa.

Vierailevana näyttelijänä näytelmässä nähdään Taneli Mäkelä (oik.). Hänen lisäkseen lavalla näyttelevät Ville Majamaa (vas.) ja Esa Latva-Äijö.

Millainen näytelmä Taide on, Taneli Mäkelä?

– Näytelmän lähtökohtana on kolme ystävystä, jotka ovat taiteentuntijoita. Yksi heistä ostaa 200 000 frangia maksavan taulun, joka on valkoinen eli käytännössä tyhjä taulu.

– Taulu herättää keskustelua ja samalla käsitellään miesten keskinäisiä ystävyyssuhteita. Taulun kautta purkautuu yhtä ja toista.

– Näytelmä on komediallisin keinoin rakennettu, ja siinä on älyttömän hyvä teksti. Hieman outo komedia, mutta hieno näytelmä.

Mikä on ollut haastavinta?

– Teatteri on aina haastavaa. Erityisen haastavaksi tämän näytelmän tekee se, että tässä on poikkeuksellisen paljon tekstiä. Sitä on kuitenkin kiva operoida, koska itse dialogi on hyvää ja minulla on erinomaiset kollegat lavalla.

Esitys kestää vähän päälle puolitoista tuntia, eikä siinä ole väliaikaa. Oletko koko ajan lavalla?

– Olen melkein koko ajan lavalla, pientä hetkeä lukuunottamatta. Näytelmä on katsojalle kivanmittainen kompakti esitys.

Meidän katsojien onneksi ja iloksi vierailet Tampereen Teatterissa nyt toista kertaa. Näyttelit vuonna 2009 näytelmässä Pudotuspeli. Mikä innosti sinut mukaan Taide-näytelmään?

– Ohjaaja Tommi Auvisen kanssa on kiva tehdä töitä, ja tiesin, että hän ei huonoa näytelmää ohjaa. Hyvät näyttelijäkollegat, ja lisäksi TT on hyvä talo tehdä töitä. Siellä on hyvä meininki.

Ensi-ilta on torstaina 31. tammikuuta. Millaiset ovat fiilikset tällä hetkellä?

– Oikein hyvät. Näytelmä on hyvällä mallilla. Edessä on ollut yleisön kanssa trimmaamista ennakkoesityksissä, ja yleisö onkin ratkaiseva elementti esityksessä. Ilman sitä näytelmää ei saa valmiiksi.

Onko sinulla jotain erityisiä rituaaleja ennen kuin astut lavalle?

– Ei suoranaisesti. Jokaiseen esitykseen valmistautuu aina eri tavalla. Tapa, miten kyseiseen juttuun valmistautuu, se tapahtuu sitten rituaalinomaisesti: tietyssä vaiheessa puen roolivaatteet ylle ja tietyssä vaiheessa menen maskiin.

Mitä muuta kevät tuo tullessaan?

– Kevät on työntäytteinen. TV2:lta tulee suorana ulos torstaisin helmi-maaliskuussa ohjelma Kerran viikossa. Lisäksi maaliskuussa alkaa UIT:n Ilometritehdas-revyyn harjoitukset.

Tampereen Teatteri

Jaa

Viimeksi päivitetty 30.01.2013 21:28