Keskustori.fi

Vånkikuljetus nro 86 tuo lavalle vahvaa musiikkia, koreografiaa, draamaa ja komediaa

Pentti Helin ja odottavat tunnelmat. Ensi-ilta on 5. helmikuuta TTT:ssä.

Kuvassa Pentti Helin ja Tuire Salenius. Kuvaaja: Jyrki Tervo.

Vahvan musiikin ryydittämä, karnevalistinen komedia Vånkikuljetus nro 86 on seikkailukertomus kahden pienistä ympyröistä kotoisin olevan miehen matkasta ennakkoluulot voittavaan ystävyyteen.

Kuljetusalan vapaa ammatinharjoittaja Gustav Gustavsson vie kruunun vankia Yrjö Janatuista halki Ruotsi-Suomen metsien ja majatalojen. Meren ylitys ei pelota ahvenanmaalaista, mutta hämäläistä jäät heikottavat yhtä paljon kuin lähestyvä teloitus.

Gustavssonin roolissa nähdään Pentti Helin ja Janatuisen Tom Lindholm. Näytelmä perustuu ahvenanmaalaisen kirjailijan Leo Löthmaninalkuperäisteokseen Fångtransport nr. 86.

Kerrotko roolistasi, Pentti Helin?

– Gustav Gustavsson on ahvenanmaalainen vankikuljetusyrittäjä. Hän pitää omasta työstään, ja sen tuomasta sosiaalisesta arvoasemasta. Silloin hän on hierarkiassa määräävässä osassa. Hän nauttii täysin siemauksin työn tuomista eduista, kuten majapaikasta, ruoasta ja juomasta. Gustavsson tykkää matkustamisesta. Heti, kun vankikuljetusurakka on ohi, hän on pohjasakkaa.

Mikä on ollut haastavinta?

– Näytelmän muoto on haastavinta. Tässä on yhdistetty musiikkia, koreografiaa ja draamaa, ja esityksen tekeminen on ollut aikaa vievää, mutta mielenkiintoista. Näyttelemistä joutuu nuotittamaan, ja meitä on yhtäaikaa lavalla seitsemän ihmistä.

Ensi-ilta on tiistaina 5. helmikuuta. Millaiset ovat fiilikset?

– Hyvin odottavat. Jännittää, miten katsoja kokee esityksen. Näytelmässä on niin paljon tavaraa, ja mielipiteitä tulee varmaan olemaan erilaisia.

Tampereen Työväen Teatteri

Kirjailija Leo Löthmanin kirjoittamat luonnehdinnat  tarinansa päähenkilöistä

Yrjö Janatuinen: Pienikasvuinen, sitkeänahkainen torppari, jolla on lahjoja ja kunnianhimoa. Hän on kotikylässään Synkkälässä, Hämeen ikimetsissä, ponnistellut saavuttaakseen oppia ja taitoja ja kokeillut useita eri teitä menestykseen. Hän on harjoittanut liiketoimia sekä oravannahoilla, ihmerohdoilla, saarnateksteillä että lainopillisella neuvonnalla, mutta hänet on aina palautettu lestiinsä köyhien joukkoon. Hän on sittemmin silmittömän, mutta oikeutetun, raivon vallassa riistänyt hengen pitäjänrovasti Rajalinilta ja saanut veriteostaan kuolemantuomion.

Gustav Gustavsson: Ulkoiselta olemukseltaan jättiläismullikka ja hengeltään kääpiö. Kotiseudullaan Karjukuonoksi kutsuttu pilkan ja halveksunnan kohde. Varttunut katkeran naapurisodan varjossa kotitorpassaan Tosarbyssä, Ahvenanmaalla. Hän pakenee vaimon höykytyksiä ja kylähullun mainetta matkustamisen tuomaan vapauteen ja vakiinnuttaa asemansa vankikuljetusalan halpayrittäjänä. Vapaus todistaa, ettei hänen päänsä eikä sydämensä olekaan aivan umpipuuta.

Jaa

Viimeksi päivitetty 05.02.2013 10:55