Keskustori.fi

Tiukkoja mimmejä molemmat – Näyttelijä Minna Hokkanen ja hänen uusin roolihahmonsa ilmastotutkijana

Palkittu brittiläinen komedia Harhaoppinen on Hokkasen 25-vuotisjuhlanäytelmä. Ensi-ilta 6. helmikuuta TTT:ssä.

Valokuva Kari Sunnari. Kuvankäsittely Jenni Miettinen.

Harhaoppinen esittää erilaisia ja yllättäviä näkökulmia ilmastonmuutokseen. Kuka lopulta on harhaoppinen? Näytelmän päähenkilö, ilmastotutkija Tri Diane Cassell väittää, että hänen tutkimuksiensa mukaan merenpinta ei ole nousussa, eikä todisteita hiilidioksidin vaikutuksesta 1900-luvun lämpötilojen nousuun ole. Näytelmä ei saarnaa totuutta ilmastonmuutoksesta, sillä sitä ei tiedä kukaan. Mutta ihmiselle ja hänen itsekkyydelleen se nauraa reippaasti ja avoimesti.

Cassellin roolin näyttelee Minna Hokkanen (yllä), ja näytelmä on samalla hänen 25-vuotistaiteilijajuhlanäytelmänsä. Näytelmän pohjoismainen kantaesitys nähdään keskiviikkona 6. helmikuuta Tampereen Työväen Teatterin Kellariteatterissa. Harhaoppinen valittiin vuonna 2011 vuoden parhaaksi komediaksi Britanniassa.

Kerrotko roolistasi, Minna Hokkanen?

– Tri Diane Cassell on paleogeofysiikan lehtori Yorkin yliopistossa ja intohimoinen tieteenharjoittaja. Hän ei usko mihinkään ennen kuin se on tieteellisin tutkimuksin todistettu.

– Cassell laittaa rajusti kampoihin ilmastonmuutosteorioille ja puhuu vastoin sitä, mitä mediassa väitetään. Tästä on hänelle kohtalokkaita seurauksia.

– Luonteeltaan hän on omapäinen, raivopäinenkin. Lisäksi hän kiroilee kuin merimies. Hänen tyttärensä Phoebe (Suvi-Sini Peltola, alla) on anorektikko, ja heillä mutkallinen suhde.

Kuva: Petri Kovalainen.

Mitä muuta arvaat paljastaa näytelmästä lukijoillemme?

– Näytelmän edetessä tapahtuu pyörteitä, joihin Cassell joutuu mukaan. Hän puhuu itsekin, että joutuu henkilökohtaiseen helvettiin ja törmäyskurssille koko maailman kanssa. Ja kumma kyllä sitä on hauska seurata, vaikka pohjimmiltaan näytelmän aihe on pelottava.

– Niin kuin ilmastonmuutos on kaoottinen ja hallitsematon, myös näytelmässä roolihahmot alkavat käyttäytyä samoin kuin ilmastonmuutos. Ihmissuhteiden turbulenssia. Minusta se on hauska oivallus näytelmän kirjoittajalta Richard Beanilta.

– Näytelmää on ollut hauska tehdä, ja rooli on loistava. Hyvä merkki on, kun lukee tekstin niin pulssi nousee. Niin kuin ohjaaja Snoopi Siren sanoi, näytelmän teksti ohjaa itse itseään, se on niin aukottomasti kirjoitettu.

– Tästä näytelmästä varmasti moni keski-ikäinen nainen tunnistaa itsensä; 40–50-vuotiaan pyörteissä.

Mitä yhteistä sinulla ja Dianella on?

– Olen ollut näyttelijänä jo 25 vuotta, ja näyttelijän työkalupakki on hallussani, tiedän mitä ja millä keinoin teen. Niin tietää myös Diane. Hän on tiukka mimmi, ja samaistun häneen. Haluan ajatella, että myös minä olen tiukka mimmi omalla alallani.

Harhaoppisessa näyttelevät Minna Hokkasen lisäksi (oik.), Toni Harjajärvi (vas.), Jyrki Mänttäri ja Suvi-Sini Peltola. Näyttämöllä nähdään myös Jenni Helenius ja Vesa Kietäväinen. Kuva: Petri Kovalainen.

Kuinka ekologisesti itse elät?

– Koetan elää ekologisesti niin paljon kuin länsimaalainen voi, esimerkiksi kierrätän ja vältän lentämistä. Tämä rooli edustaa tässä mielessä täysin päinvastaista kuin mitä itse olen.

Sinut kiinnitettiin näyttelijäksi Tampereen Työväen Teatteriin vuonna 1988, eli suoraan teatterikorkeakoulusta. Muistatko, miltä sinusta tuntui silloin?

– Kun tulin taloon, olin jännittynyt ja hämmentynyt. Yritteliäs ja innostunut olen vieläkin, mutta erityisesti silloin olin niitä. Olin sitä mieltä, että osaan kaiken, mikä ei kyllä ollut totta. Voisi sanoa, että olin nokka pystyssä 24-vuotiaana.

Miltä tuntuu nyt?

– Aika lailla olen ytimeltäni sama ihminen kuin olin 25 vuotta sitten, paitsi että nokka on ehkä vähän laskenut alemmaksi. Työyhteisö on tärkeä, koska näyttelijä kasvaa siksi taiteilijaksi mikä on ryhmän avulla. Vaikka keskeneräinen taidan olla vieläkin. Nyt ensi-illan alla olen iloinen ja malttamaton. Odotan kovasti, että pääsen jo lavalle.

Harhaoppisen lisäksi Minna Hokkasen ehtii vielä nähdä helmi-maaliskuun aikana näytelmässä Rakkauden vaatekaappi, jota on jäljellä seitsemän esitystä.

Minna Hokkasen taiteilijajuhlaa vietetään 23. maaliskuuta Harhaoppisen esityksessä ja sitä seuraavassa illanvietossa. 

Tampereen Työväen Teatteri

 

 

Jaa

Viimeksi päivitetty 06.02.2013 15:28