Keskustori.fi

Tuomas Kyrön menestyskirjoihin pohjautuva Mielensäpahoittaja ja poika TTT:ssä

Poikaa näyttelevä Aimo Räsänen kertoo, että komedian kauniit hetket ovat liikuttaneet häntä.

Kuvat: Petri Kovalainen.

Mielensäpahoittaja ja poika saa kantaesityksensä keskiviikkona 20. helmikuuta Tampereen Työväen Teatterin Vanhalla päänäyttämöllä. Mielensäpahoittajana nähdään Esko Roine (oik.) ja poikana Aimo Räsänen.

Näytelmän pohjana ovat olleet Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja-kirjat sekä Mielensäpahoittajan pojan vaimon näkökulmasta elämää tarkasteleva Miniä. Mausteena on käytetty myös Kyrön Helsingin Sanomissa ilmestyneitä kolumneja. Näytelmän on dramatisoinut Seija Holma ja sen ohjaa Marika Vapaavuori.

Kerrotko roolistasi ja näytelmästä, Aimo Räsänen?

– Mielensäpahoittaja on vanha ukko, joka asuu yksin omakotitalossa haja-asutusalueella. Hänen vaimonsa eli pojan äiti on hoitokodissa dementoituneena. Kauempana asuva poika on yksi kuudesta lapsesta, ja hän on huolissaan isästään. Varmasti hyvin tuttu tilanne monelle.

– Poika hommaa isälleen kännykän. Jo ensimmäisessä puhelussa ukko kärttyisänä marmattaa, että ”mikä helvetin kännykkä”. Poika soittaa hänelle päivittäin ja ukko sanookin, että häntä kytätään.

– Sitten poika tulee käymään. Ukolla on omat vahvat mielipiteensä ja pojalla omat nykyaikaisemmat mielipiteensä. Siinä käydään läpi elämän asioita, kuten lattialämmitykset, julkinen imettäminen, ruokateollisuus... Ja ristiriitoja syntyy.

Mikä on ollut haastavinta?

– Ensimmäinen haaste oli aikataulutus, että saimme kaikki sopimaan harjoitukset ja esitykset kalentereihin. Toinen oli tekstin muovaaminen. Tekstihän on alunperin tehty radionovelliin ja sitten kirjaksi. Tekstiä on nyt väännetty ja käännetty näyttelijän suuhun sopivaksi, mikä on normaalia. Seija Holma on tehnyt hyvän pohjatyön. Muutenhan asiat ja sisältö ovat hyvin tuttua ja arkitodellisuutta.

Mikä sinua kiehtoo Tuomas Kyrön teksteissä?

– Kirjoittaja on nuori mies, joka puhuu vanhan miehen äänellä. Hänellä on asiaan tuore, raikas näkökulma, koska hänellä nuorena kaverina ei ole siinä mukana nostalgista puolta. Tekstiä lukiessa sitä huomaa, että niissähän on tolkkua. Tolkullisia ajatuksia humoristisessa valossa. Näytelmässä ukko tekee tarkkoja havaintoja ja puhuu ne ääneen konkreettisesti ja ymmärrettävästi: ”Kyllä minä niin mieleni pahoitin...”

– Tässä yksi päivä huomasin bussissa, kun tuntematon rouva luki Kyrön kirjaa ja hykerteli itsekseen. Siinä on se juttu; teksti tuottaa mielihyvää. Tekstissä on mukana lämmin humaani huumori. Ajatus on, että tavallinen riittää.

Ensi-ilta on keskiviikkona 20. helmikuuta. Millaiset ovat fiilikset nyt?

– Hyvät fiilikset. Esitys on yhteistyötä yleisön kanssa. Komediallisen sävyn lisäksi näytelmässä on muitakin sävyjä. Ukko käy katsomassa vaimoansa hoitokodissa ja muistelee heidän yhteistä elämäänsä. Se on aika kaunista, ja ainakin minua se on liikuttanut.

Mitä muuta kevät tuo tullessaan?

– Uusi päivä -sarjan kuvaukset jatkuvat toukokuun loppuun asti. TTT:ssä jatkuvat näytelmät Yksiöön en äitee ota ja Urakkaporukka. Aloitimme juuri Sirkku Peltolan uuden näytelmän harjoitukset. Se tulee ensi-iltaan syksyllä. Ensi viikolla menemme viikoksi Washingtoniin, missä esitämme Peltolan Lämminveriset-näytelmää.

Tampereen Työväen Teatteri

Jaa

Viimeksi päivitetty 20.02.2013 11:12