Keskustori.fi

Tomi Alatalo löytää Hamletista kiehtovan jantterin

Tampereen Teatterin Hamlet-näytelmä juhlistaa samalla 100-vuotiasta teatteritaloa.

Kuvat: Harri Hinkka.

Tampereen Teatterin pääohjaaja Mikko Viherjuuri toteuttaa vuosikymmenien unelmansa ohjaamalla yhden teatterimaailman suurteoksista, William Shakespearen Hamletin. Se saa ensi-iltansa torstaina 21. helmikuuta TT:n päänäyttämöllä.

Tomi Alatalo (yllä) nähdään Hamletin roolissa. Hän on muun muassa ristiinnaulittu Jeesuksena Helsingin Via Crucis -pääsiäisnäytelmässä (2011), kiertänyt vankiloita Juha Hurmeen ohjaamissa Antti Kristian Hautamäki ja Kuningaskahle-näytelmissä. Tampereella hänet on nähty muun muassa TT:n näytelmässä Murhaloukku.

Kerrotko roolistasi ja näytelmästä, Tomi Alatalo?

– Se on sellainen musta egotrippi, jolla on katastrofaaliset seuraukset. Hamlet ajautuu sellaiseen harhaan, että on yksin tässä maailmassa. Hän tekee buddhalaisen oivalluksen, että elämä on kärsimystä. Siihen on syynä elämänjano. Sen sijaan, että hän tekisi elämästä tasapainoisen nirvanan siteeraan Aleksis Kiveä: Kosk´ei menty tästä korkeuteen päin, niin ales mustaan syvyyteen että silmät tulta lyö.

– Hamletia ei ole sijoitettu tiettyyn aikaan. Se ei ole Hamlet 2013 Hämeenkadun grillijonossa, se ei ole siis postmoderni. Se ei ole museo, ei siis epookki, eikä sijoitu 1500-luvulle. Kun se on sijoittunut tällaiseen ajattomaan tilaan, aihetta voi tarkastella selkeämmin. Se voi onnistua olemaan tätä päivää, jos se puhuttelee katsojaa.

Mikä on ollut haastavinta?

– Jaa, en osaa sanoa. Haaste on kiehtovaa. Hamlet on haaste, kipeä haaste.

Kuvassa Tomi Alatalo, Kake Aunesneva ja taustalla Mikko Hänninen.

Mikä sinua kiehtoo tarinassa?

– Hamlet on kiehtova jantteri ja juttu, koska siinä on jokaiselle jotain omakohtaista. Hahmossa on kaikki piirteet, ja kiinnostavaa on nähdä, mitkä niistä puhuttelee. Sanonta pätee hyvin: You don´t play Hamlet, Hamlet plays you. Se voi tuoda esille omia omakohtaisia piirteitä ja asioita, joita rupeaa pyörittelemään.

– Näytelmässä nostan Hamletista esille joitakin piirteitä. Kaikkea ei voi nostaa, vaan on oltava selkeä johtoajatus. En kerro niitä tässä, vaan jengi saa tulla tsiikaamaan. Jääköön tällainen mystinen aura.

Ensi-ilta on torstaina 21. helmikuuta. Millaiset ovat fiilikset tällä hetkellä?

– Mulla on hyvät fiilikset. Innolla haluan päästä esittämään ja nähdä, miten esitys hengittää katsojan kanssa.

Olitko heti valmis, kun sinua kysyttiin Hamletin rooliin?

– En ollut heti, että jippia jee. Tiesin, että se tarkoittaa isoa duunia. Mutta ei siinä tarvinnut nukkua kuin yksi yö, kun jo sanoin että tottakai.

Mitä muuta kuuluu kevään työrintamalle?

– Olen pyhittänyt koko kevään Hamletille. Onneksi olin fiksu, enkä ottanut muuta. Tässä on riittävästi purtavaa. Kesällä näyttelen Krapin kesäteatterissa Tuusulassa ja siellä Eskon roolin Nummisuutarit-näytelmässä.

Tampereen Teatteri juhlistaa Hamlet-näytelmällä samalla 100-vuotiasta teatteritaloa, joka vihittiin käyttöön 14.2.1913.

Tampereen Teatteri

Jaa

Viimeksi päivitetty 21.02.2013 11:17