Keskustori.fi

Viisi tanssijaa sukeltaa tutkimusmatkalle ajan avaruuteen

Koreografi Liisa Pentin kantaesitys Sky Walker eli Taivaallakävelijä saa ensi-iltansa 19. maaliskuuta Tanssiteatteri MD:ssä.

Kuva: Harri Hinkka ja Petteri Aartolahti.

Tanssiteatteri MD:n Hällä-näyttämöllä nähdään viisi taivaallakävelijää, jotka lähtevät tutkimusmatkalle ajan avaruuteen. Sky Walker eli Taivaallakävelijä on ensi-illassa tiistaina 19. maaliskuuta.

Nykytanssiteoksen on valmistanut MD:lle vieraileva koreografi, helsinkiläinen pitkänlinjan tekijä Liisa Pentti (kuva alla). Taivaalla tanssivat Samuli Roininen (edessä vas.), Anniina Kumpuniemi, Mari Rosendahl, Anu Castrén (takana) ja Sulevi Sihvola.

Millainen nykytanssiteos on kyseessä, Liisa Pentti?

– Teemana on aika; ajan ja ajattomuuden suhde. Avaruudessa ei ole olemassa aikaa. Olemme tanssijoiden kanssa tehneet harjoituksia ajan käsitteen pohjalta ja puhuneet paljon avaruudesta sekä maailmankaikkeuden synnystä. Oleellinen osa tanssiteosta on elektroakustinen äänimaailma, valot ja tila.

Äänimaailman on suunnitellut Niko Huttunen yhdessä Liisa Pentin kanssa ja valot Sari Mayer.  Kerrotko vielä tarkemmin, mitä musiikkia esitys pitää sisällään?

– György Ligetin sellokonsertti vuodelta 1966, ensimmäinen osa, Klaus Schulzen elektronista musiikkia 1970-luvulta.

Kuva: Sari Antikainen.

Vierailet ensimmäistä kertaa MD:ssä, millaista on ollut ja mikä on ollut haastavinta teoksessa?

– Tosi kivaa on ollut. Fiilis on hyvä, ei voi valittaa. Haastavinta on löytää suhde lyhyeen harjoitusaikaan. Niin kuin yleensä haastavaa on myös se, miten sietää epävarmuutta prosessin aikana.

Mitä arvioit, kehen esitys erityisesti kolahtaa?

– Varsinaisesti ei ole mitään tiettyä kohderyhmää, mutta se on enemmän aikuisille suunnattu. Esityksessä on paljon liikettä ja musiikkia, joten se kolahtaa varmasti musiikin kanssa tekemisissä oleville, ja niille, joita elektroakustinen äänimaailma kiinnostaa. Koko teos on niin kuin sävellys.

Koreografi ja tanssija Liisa Pentti on vaikuttanut suomalaisen tanssin kentällä vuodesta 1986, jolloin hän valmistui Amsterdamin teatterikoulun Modernin Tanssin osastolta (SNDO). Hänen tanssiryhmänsä, Liisa Pentti +Co perustettiin vuonna 2000 ja sen puitteissa hän on tehnyt lukuisia koreografioita, joita on esitetty niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Vuosina 2013–14 hän toimii Täydenkuun Tanssien taiteellisena johtajana.

Tanssiteatteri MD

Jaa

Viimeksi päivitetty 18.03.2013 13:14