Keskustori.fi

Tampere kuplii keskiviikosta sunnuntaihin

Karoliina Leikomaalle sarjakuvafestivaalilla on monta kohokohtaa, kuten Sarjakuva-Finlandia, Cosplay-kilpailu ja sarjakuvataiteilijoiden päiväkahvit.

Cosplay-asut ihastuttivat viime vuonna ja varmasti tänäkin vuonna sarjakuvafestivaalilla. Kuvaaja: Santtu Pajukanta.

Tampere kuplii -sarjakuvafestivaali, 20.–24. maaliskuuta, tulee tänä vuonna seitsemättä kertaa.

Missä kaikkialla kuplii, toiminnanjohtaja Karoliina Leikomaa?

– Kuplii alkaa keskiviikkona Lastenkirjainstituutista. Torstaina siirrytään Pääkirjasto Metsoon sarjakuvatyöpajaan. Perjantaina Kuplii yliopisto Sarjakuva-Finlandian jaon merkeissä sekä Tampere Kuplii Goes Academic, jossa aiheena on sarjakuvantutkimus. Perjantaina myös kirjakauppa Tulenkantajat järjestävät Kuplii-ohjelmaa alkuillasta haastattelun merkeissä. Lauantaina ja sunnuntaina festivaali on Finlaysonilla Siperian alueella. Lisäksi joka ilta torstaista alkaen on vähintään yhdet ja useimpina iltoina useammat bileet eli jokaiselle löytyy varmasti jotakin.

Mitä uutta ja erilaista on tänä vuonna viime vuoteen verrattuna?

– Suurimpana uutuutena on uusi myyntipöytäsali Juvenes Ziberiassa, joka tuo lisää tilaa myyjille ja mahdollistaa suuremman myyntipöytämäärän. Ennen myyntipöytäsalina toiminut TR1 Mediamuseo Rupriikin yhteydessä on vapautunut näyttely- ja ohjelmatilaksi ja ohjelmaa onkin tänä vuonna enemmän kuin koskaan aiemmin. Lisäksi näyttelyitä on enemmän ja uusissa tiloissa, kuten Siperian alakäytävässä jo nyt nähtävillä oleva Sarjakuva-Finlandia näyttely. TR1:n näyttelyt ovat auki jo perjantaina ja Mediamuseo Rupriikkiin on vapaa pääsy koko viikonlopun ajan.

– Tänä vuonna Kupliissa on myös erittäin mielenkiintoinen kunniavieras eli Aku Ankastakin tuttu Kari Korhonen. Hänet voi nähdä tapahtumassa lauantaina.

Mikä on festivaalin kohokohta?

– Itse näen festivaalissa monta kohokohtaa. Yksi on luonnollisesti Sarjakuva-Finlandian jakaminen perjantaina ja toinen on Cosplay-kilpailu. Lisäksi kunniavieras Kari Korhonen ja hänen ohjelmanumeronsa ovat erittäin herkullista antia. Myös Pienlehtimarssin mahtavat tekijät ja myytävät tuotteet ovat ehdottomasti tutustumisen arvoisia. Tässä toki voisi listata myös kaikki sarjakuvantekijät ja -harrastajat, koska jokainen heistä tekee Kupliista sen, mitä Kuplii parhaimmillaan on ja ovat näin tapahtuman kohokohta!

– Monelle kävijälle sarjakuvapiirtäjien tapaaminen on tapahtuman kohokohta ja tämä onnistuukin mm. signeerausten merkeissä. Järjestämme nyt toista vuotta myös sarjakuvataiteilijoiden päiväkahvit, joissa noin 10 henkeä pääsee istumaan kahville ja juttelemaan sarjakuvataiteilijan kanssa.

– Toiminnanjohtajana kohokohtana voisi melkeinpä pitää sitä, kun näkee ihmisten viihtyvän ja tapaavan vanhoja ja uusia ystäviä. Festivaalin fiilis on aina ollut mukava ja iloinen ja sitä odotan tänäkin vuonna innolla.

Mitä tapahtumaa et halua missään nimessä missata?

– En halua missata Sarjakuva-Finlandian jakoa, Kari Korhosen ohjelmaa tai Pienlehtimarssia. Lisäksi haluan nähdä uuden myyntipöytäsalimme, kun siellä on paljon väkeä.

Olet ollut mukana järjestämässä Kupliita vuodesta 2008 lähtien ja toiminnanjohtajaksi sinut valittiin vuoden 2010 tapahtuman jälkeen festivaalijohtaja Antti Grönlundin siirryttyä toisiin tehtäviin. Millainen suhde sinulla on muuten sarjakuviin?

– Sarjakuvat ovat minulle olleet aina osa elämää. Pienenä Aku Ankka toi oman kokemuksensa ja opetti myös lukemaan. Kotoa löytyi myös Tenavia sekä Masia, Lucky Lukea ja Asterixia, joita tuli ahkerasti luettua. Vanhempana hieman erilainen, vakavampikin sarjakuva on vienyt mennessään, mutta pidän myös kevyemmästä sarjakuvasta. Olenkin sarjakuvien suhteen aika kaikkiruokainen, niin länsimainen kuin itämainen sarjakuva kiinnostaa ja aihepiirit vaihtelevat laidasta laitaan.

Mikä sarjakuvissa kiehtoo?

– Itselleni sarjakuva toimii kuten mikä tahansa muukin kirjallisuus: se vie mennessään ja koukuttaa hyvällä tarinallaan. Sarjakuvissa voidaan käsitellä niin kevyitä kuin raskaampiakin aiheita. Hyvä sarjakuva koskettaa eikä jätä kylmäksi. Lisäksi kaunista piirtojälkeä on mukava katsoa ja ihastella, varsinkin kun en itse osaa piirtää lainkaan.

– Suomalaisessa sarjakuvassa kiehtoo sen monipuolisuus ja laatu. Suomessa tehdään tällä hetkellä aivan valtavan paljon todella tasokasta sarjakuvaa.

Tampere kuplii -sarjakuvafestivaalin ohjelma

Jaa

Viimeksi päivitetty 19.03.2013 11:48