Keskustori.fi

Oletko kiinnostunut Pirkanmaan arkeologisista tutkimuksista?

Asiantuntijat kertovat viime kesän tutkimuksista ja löydöistä sunnuntaina 14. huhtikuuta Pirkanmaan alta -seminaarissa Vapriikissa. 

Kuva: Reetta Tervakangas.

Pirkanmaan viime kesäisistä arkeologisista tutkimuksista kerrotaan ensi sunnuntaina 14. huhtikuuta Vapriikissa. Tänä vuonna katse kohdistuu Pirkanmaan maakuntamuseon tutkimuksiin Pirkkalankylässä Pirkkalassa ja Knuutilassa Nokialla. 

Pirkkalankylä oli myöhäiskeskiajalla yksi Pirkanmaan suurimmista kylistä, ja se lieneekin ollut eränkävijä- ja kauppiaspirkkalalaisten keskuspaikka.

Viime kesän löydöt olivat poikkeuksen mielenkiintoiset. Myöhäiselle rautakaudelle ajoittuvasta kerrostumasta löydettiin hyvin säilyneitä eläinten luita. Auli Bläuer on tehnyt aineistosta luu-analyysin, joka paljasti, että suurin osa luista on kotieläinten luita. Eränkävijäpirkkalalaisten asuinpaikalta olisi olettanut löytyvän riistaeläinten luita.

Poikkeuksellisia olivat myös luusta tehdyt esineet nuolenkärjet ja lusikat, jotka ovat harvinaisia Suomen rautakauden löytöaineistossa. Kaivauksilla paljastettiin myös osa rakennuksenjäännöksestä. Kaikki tämä antaa toiveita siitä, että tänä vuonna kaivauksilta löytyy vielä lisää entistä kiinnostavampia löytöjä.

Pirkanmaan alta -seminaari 14. huhtikuuta kello 12–16 Vapriikin auditoriossa. Vapaa pääsy.

Katso tarkempi ohjelma

Jaa

Viimeksi päivitetty 10.04.2013 16:43