Keskustori.fi

Suunnista taidetta ja tutustu taiteilijoiden työhön

Pirkanmaan Taidesuunnistus tulee yhdeksättä kertaa 20.–21. huhtikuuta.

Taiteilija Anu Kirkinen työssään viime vuoden taidesuunnistuksessa. Kuvat: Johanna Havimäki.

Millainen tapahtuma on Pirkanmaan Taidesuunnistus, tuottaja Julia Prusi?

– Taidesuunnistus on koko Pirkanmaan laajuinen vuosittainen taidetapahtuma, jonka tarkoituksena on nostaa esille pirkanmaalaista luovaa osaamista, tuoda kuvataiteilijoiden, muotoilijoiden ja käsityöläisten ammattia lähemmäs suurta yleisöä ja madaltaa ihmisten kynnystä taiteeseen tutustumiseen ja sen ostamiseen. Tapahtumassa yleisö pääsee tutustumaan taiteilijoiden ja muotoilijoiden työhön heidän työhuoneillaan ja näyttelytiloissaan. Kaikkiin kohteisiin on vapaa pääsy.

Kerrotko hieman lukuja?

– Taidesuunnistus suunnistetaan ensi viikonloppuna yhdeksättä kertaa. Suunnistuskohteita on mukana 122, yhteensä 13 kunnassa Pirkanmaalla. Tampereella kohteita on 82 ja maakunnissa yhteensä 40. Viime vuonna taidekohteisiin tehtiin viikonlopun aikana yli 12 000 tutustumiskäyntiä. Odotamme käyntimäärän nousevan tänä vuonna noin 15 000:een.

Onko jotain uutta ja erilaista tänä vuonna viime vuoteen verrattuna?

– Taidesuunnistuksen teema vaihtuu vuosittain. Viime vuonna aiheenamme oli ympäristövastuullisuus ja kulttuurikuntoilu. Teetimme tapahtumalle ympäristösuunnitelman ja osallistuimme mm. Vihreän Viikon tapahtumiin. Tämän vuoden teema on Tuhat ja yksi tarinaa. Kohteissa taiteilijat ovat paikalla kertomassa teoksistaan ja työskentelystään, ja vastaavat mielellään kysymyksiin.

Julia Prusi maalaa omassa suunnistuskohteessaan tänäkin vuonna.

Ehditkö itse käymään missään kohteissa? 

– Kierrän kohteita etukäteen, sillä minulla on tänäkin vuonna oma suunnistuskohde (90). Olen Aleksanterinkadun Kerässä maalaamassa vesivärein eläin- ja villa-aiheisia kuvituksia.

– Jos pääsisin koko viikonlopuksi suunnistamaan, suunnittelisin reitit kahdelle päivälle. Toisena päivänä suunnistaisin taidelajin perusteella: lähtisin tapaamaan vaikkapa erityyppisiä valokuvataiteilijoita tai keraamikkoja.

– Toisena päivänä suunnistaisin sijainnin perusteella: ottaisin haltuun vieraan kaupunginosan tai jonkin tietyn maakunnan, jonka pyrkisin kahlaamaan läpikotaisin. Postinumeron sekä kartan avulla saman alueen kohteet on helppo tunnistaa ja reittiohjeet löytyvät nettisivuiltamme. Katso kohteet

Mikä on Taidesuunnistuksen suosion salaisuus? Mikä suunnistuksessa kiehtoo?

– Salaisuus taitaa piillä mieleenpainuvissa kohtaamisissa. Luovien ihmisten tapaaminen inspiroi, varsinkin kun näkee heidät työn touhussa. Ateljeet ovat kiehtovia paikkoja, joihin ei tavallisesti pääse, ja on lumoavaa jutella tekijän kanssa siinä ympäristössä, missä teokset syntyvät. Taidehankintojakin saattaa päästä tekemään edullisemmin suoraan työhuoneelta kuin näyttelystä.

Tuletteko jälleen ensi vuonna?

– Aivan varmasti! Ensi vuosi on juhlavuosi, kun tapahtuma täyttää 10. Haaveilen pienimuotoisesta historiikista, josta voisi kurkistaa menneisiin Taidesuunnistuksiin, taideretkiin ja Taidesuunnistus ry:n jäsenyhdistysten toimintaan. Niitä ovat Tampereen Taiteilijaseura ry, Rajataide ry, Valokuvakeskus Nykyaika ry, Pirkanmaan muotoilu- ja taideteollisuusyhdistys Modus ry ja Taito Pirkanmaa ry.

Pirkanmaan Taidesuunnistus

Jaa

Viimeksi päivitetty 18.04.2013 11:36