Keskustori.fi

Ensimmäinen Tampereen taloraati tulee – Ilmoittaudu mukaan yleisöön

Rakennustutkija Hannele Kuitunen kannustaa rohkeasti kertomaan mielipiteensä kaupunkimiljööstä.

– Idea tähän lähti Ylen Taloraadista, missä erilaiset ihmiset keskustelevat arkkitehtuurista. Tampereen taloraadissa arvioimme uudisrakennuksia, jotka sijaitsevat historiallisesti tärkeässä miljöössä vanhan rakennusperinnön rinnalla. Emme myöskään mene rakennuksiin sisälle, vaan arvioimme niitä ulkoapäin paikan päällä, kertoo rakennustutkija Hannele Kuitunen Pirkanmaan maakuntamuseon kulttuuriympäristöyksiköstä.

Taloraatien tarkoituksena on muun muassa pysähtyä katsomaan tuttuja, arkisiakin ympäristöjä tarkemmin: mikä ympäristössämme on kaunista ja toimivaa ja mikä ehkä ei? Miten vanhan ja uuden yhteiselämä sujuu?

Tampereen taloraateja on kaikkiaan kolme: 25.4, 15.5. ja 4.6. Ensimmäisellä kerralla arvioitava kohde sijoittuu Finlaysonin alueelle ja toisella kertaa Tampellan alueelle. Viimeisellä kertaa taloraati suuntaa Koskipuistoon ja Koskikeskukseen.

Raatilaiset vaihtuvat jokaisella kerralla, ja he ovat asiantuntijoita eri aloilta. Raatilaisilta ei vaadita taustatietoja arkkitehtuurista, kaupunkihistoriasta tai kaupunkisuunnittelusta, mutta toki mukana on myös näiden alojen ammattilaisia.

– Se on vain rikkaus, kun mukana on ihmisiä eri aloilta. Ehdottomasti kannustan ihmisiä sanomaan rehellisesti oman mielipiteensä kohteista.

Taloraati antaa paikan päällä kohteesta kouluarvosanan perusteluineen. Myös yleisö saa kommentoida raadin arviointia ja osallistua keskusteluun. Kuka tahansa voi ilmoittautua yleisöön, ja mukaan mahtuu vain 20 henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä. (Ilmoittautuminen puh. 03-56565140 tai marjo.koskinen(at)tampere.fi.)

– Kannattaa ottaa mukaan retkituoli, antaa Hannele Kuitunen vinkin.

Taloraadin arvioinnit ja mahdollisesti myös yleisön kommentit julkaistaan jälkikäteen Vapriikin sivuilla.

Tampereen taloraadin järjestää Pirkanmaan maakuntamuseon kulttuuriympäristöyksikkö. Vetäjinä toimivat rakennustutkijat Hannele Kuitunen ja Miinu Mäkelä.

Vapriikki

Jaa

Viimeksi päivitetty 22.04.2013 12:18