Keskustori.fi

Vapriikki valmistautuu Terrakotta-armeijan saapumiseen

Terrakotta-armeijaa kutsutaan maailman kahdeksanneksi ihmeeksi. Näyttely alkaa 14. kesäkuuta.

Kuvat: Shaanxi Cultural Heritage Promotion Center.

Museokeskus Vapriikki avaa 14. kesäkuuta näyttelyn Terrakotta-armeija ja Kiinan keisarien aarteet. Terrakotta-armeijaa kutsutaan maailman kahdeksanneksi ihmeeksi, ja se kuuluu UNESCON maailmanperintölistalle.

Tarunomaisten haudanvartijoiden ja ensimmäisen keisarin pronssivaunujen lisäksi Vapriikissa voi ihastella muita hautalöytöjä ja keisarien aarteita Qin- ja Han-dynastioiden ajalta, esimerkiksi kallisarvoisia jade-, kulta- ja pronssiesineitä. Osa löydöistä on tehty uusimpien kaivauksien yhteydessä 2000-luvulla.

Kiinan ensimmäinen keisari, Qin Shihuangdi (259-210 eaa.) on yksi historian vaikutusvaltaisimmista hallitsijoista. Hän yhdisti seitsemän sotivaa valtiota yhdeksi keisarikunnaksi. Hän alkoi rakennuttaa Kiinan muuria, yhtenäisti mitta-, paino- ja rahajärjestelmän, kehitti liikennejärjestelmiä, rakensi asevelvollisuuteen perustuvan armeijan ja loi näin monin tavoin perustan nykyiselle Kiinalle.

Terrakottahahmojen kokoaminen on arkeologinen palapeli.

Nykyään Ensimmäinen keisari tunnetaan maailmalla parhaiten vuonna 1974 löytyneestä terrakotta-armeijasta. Se vartioi hänen maanalaista valtakuntaansa, valtavaa hautakokonaisuutta, jonka esineistö antaa poikkeuksellisen rikkaan ja monipuolisen kuvan ajan elämästä. Hautakompleksiin liittyvissä kaivannoissa on arvioitu olevan sotilaita ja hevosia noin 8–9 000.

– Terrakotta-armeija on joka museon unelma, ja meille on kunnia saada tämä hieno kokoelma Vapriikkiin, sanoo näyttelypäällikkö Marjo-Riitta Saloniemi.

Ensimmäisen keisarin hauta-alueen arkeologiset tutkimukset jatkuvat edelleen. Viime vuosina, 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa on uusia mielenkiintoisia löytöjä. Näiden joukossa ovat muun muassa Vapriikkiin esille tulevat pronssilinnut ja kivihaarniska.

– Ensimmäinen keisari arvosti eksoottisia eläimiä, ja otti mukaan tuonpuoleiseen lemmikkejä. Näitä esineitä ei ole ollut aikaisemmin esillä Pohjoismaissa, kertoo Saloniemi.

Terrakotta-armeija ja Kiinan keisarien aarteet -näyttely on avoinna Vapriikissa 14.6.–1.12.2013. Näyttelyyn liittyy runsas oheisohjelmisto syksyllä 2013.

Yleisö voi seurata terrakottasotureiden matkaa Kiinasta Tampereelle Twitterissä. Vapriikki

Jaa

Viimeksi päivitetty 07.05.2013 11:51