Keskustori.fi

Kansainvälinen kiertonäyttely Meri hädässä – Muovijäteprojekti tuli TR1:n Taidehalliin

Tiesitkö, että muovisen pullon hajoaminen kestää 450 vuotta? Näyttelyn faktat pysähdyttävät.

Kuva: Rantautunutta muovijätettä, Kanapou, USA, 2006. NOAA/Marine Debris Program.

Meriin päätyy vuodessa 6,4 miljoonaa tonnia muovijätettä. Vähitellen haurastuva jäte muuttaa meriveden muoviliemeksi, joka vaikuttaa vakavasti terveyteemme. TR1 Taidehallin järjestämässä, Museum für Gestaltungin ja Drosos-säätiön tuottamassa tieteellisessä näyttelyssä tarkastellaan muovijätteen vaikutuksia ja tuodaan esille erilaisia keinoja globaalin ongelman ratkaisemiseksi. Meri hädässä -näyttely alkaa lauantaina 11. toukokuuta ja päättyy 4. elokuuta.

Näyttelyn esiin tuomat faktat ovat pysähdyttäviä. Muovipussin hajoaminen luonnossa kestää 10–20 vuotta ja keskiverto eurooppalainen kuluttaa niitä vuodessa 500 kpl. Muovisen kertakäyttövaipan tai pullon hajoamiseen kuluu 450 vuotta.

Näyttely Meri hädässä -näyttelyn keskipiste ja ekokatastrofin symboli on maailman eri merissä kelluneesta muovijätteestä koottu installaatio. Yhteistyökumppanit ovat keränneet muoviroskat siivouskampanjoissa Havaijilla, Pohjanmerellä ja Itämerellä.  

Näyttelyssä esitellään kaikkein yleisimmin käytetyt muovit. Tarkastellaan myös kulutustottumuksia ja terveyshaittoja, mikroskooppisia muovihiukkasia, materiaalikiertoa ja biomuoveja. Lisäksi esitellään paikallisia ja kansainvälisiä keinoja ongelmien ratkaisemiseksi, kuten käytön vähentämistä, kierrätystä ja uudelleenkäyttöä. Tämän kaiken on tarkoitus saada meidät pohtimaan valintojamme ja lopulta toimimaan.

TR1 Taidehalli järjestää näyttelyn yhteydessä toiminnallisia opastuskierroksia eri-ikäisille koululaisille ja päiväkotiryhmille. Tehtäväpaketin avulla perheet voivat omatoimisesti tutustua näyttelyyn. Ohjelmassa on myös mm. teemaan liittyviä elokuvailtapäiviä, keskustelutilaisuuksia ja työpajoja. 

Kansainvälinen kiertue Out to Sea? on kansainvälinen kiertonäyttely, joka tulee olemaan esillä noin kymmenessä museossa eri puolilla Eurooppaa ja myös sen ulkopuolella. Tampere avaa näyttelyn kolmantena paikkana, Zürichin ja Hampurin jälkeen. Tampereen jälkeen näyttely siirtyy Tanskaan Trapholtiin.

TR1 Taidehalli

Jaa

Viimeksi päivitetty 10.05.2013 21:04