Keskustori.fi

Nopolan sisarusten Risto Räppääjä ja Nuudelipää seikkailevat Tampereen Komediateatterissa

Pääosan esittäjä Pekka Hautala sai teatterikipinän 16-vuotiaana; kiehtovaa olla kaksi tuntia kuusi kertaa viikossa joku muu.

Kuvat: Petri Heinonen.

Sinikka ja Tiina Nopolan kirjoittama Risto Räppääjä ja Nuudelipää saa ensi-iltansa maanantaina 13. toukokuuta Tampereen Komediateatterin Päänäyttämöllä. Näytelmä on yli 3-vuotiaille tarkoitettu, ja sen ohjaa Rauli Jokelin. Esityksen tuottaa Suomen Teatteriopisto.

Pekka Hautala, 29, näyttelet Risto Räppääjän roolin. Kerrotko roolistasi ja näytelmästä?

– Aihe on ajankohtainen ja koskettava. Risto Räppääjä on lapsi, joka elää erikoisissa olosuhteissa. Hän asuu puhelinmyyjätätinsä luona, äiti on Havaijilla ja isä on kuollut. Nelli Nuudelipäällä (Heidi Jakobsson) on kotonaan pelkästään kissa seuranaan, kun äiti ja isä ovat koko ajan televisiossa. Kun vanhemmat ovat koko ajan töissä, näitä tarinoita on oikeassa elämässä. Nopoloiden roolihahmot ovat kuitenkin positiivisia ja eteenpäin katsovia eivätkä jää märehtimään omaa tilannettaan.

– Pari kesää sitten näyttelin Komediateatterin Pinokkiossa, joka oli myös Raulin ohjaama. Tykkään hänen ohjauksestaan. Hänellä on selkeä visio, mutta hän ei ole kuitenkaan täysin peräänantamaton, vaan näyttelijäkin uskaltaa tehdä ehdotuksia esitykseen.

Kirjojen lisäksi Risto Räppääjästä on tehty kolme koko illan elokuvaa. Kirjasarjasta on tehty myös animaatiosarja ja lukuisia teatteriesityksiä. Kuinka tuttuja sinulle oli Risto Räppääjän tarinat entuudestaan?

– Juuri tämä tarina ei ollut, mutta olen katsonut muita Risto Räppääjän tarinoita animaationa. Karsastan taustatyön tekemistä esitystä varten niin, että katsoo paljon vanhoja esityksiä ja ehkä ottaa niistä liikaa vaikutteita. Pelkään, että näytteleminen menee kopioinniksi. Mieluummin luotan ohjaajan ja näyttelijän visioon, jotta esityksestä tulee omannäköinen ja yritän löytää oman tuoreen näkemyksen näyttelemiseeni.

Risto Räppääjä ja Nuudelipää nähdään kaikkiaan 60 kertaa tänä kesänä Tampereen Komediateatterissa. Viimeinen näytös on 9. elokuuta.

Mikä on ollut haastavinta?

– Ehkä katkonainen harjoituskausi, kun meillä kaikilla on ollut muitakin omia projekteja. Lisäksi minulla on puolitoistavuotias lapsi, joka on juuri aloittanut päiväkodin.

– Jos nyt jokin pitää vielä keksiä, niin aluksi piti taistella sitä vastaan, etten rupea näyttelemään lasta. Näytelmässä teot ja ympäröivä maailma luovat lapsen.

Kerrotko hieman itsestäsi? Missä olet vaikuttanut?

– Olen Seinäjoelta kotoisin. 16-vuotiaana olin työharjoittelussa Seinäjoen kaupunginteatterin lavastamossa, ja minua pyydettiin avustajaksi Niskavuoren Hetaan. Silloin näytteleminen kolahti. Kahden tunnin ajan kuusi kertaa viikossa saa olla joku muu, ja pääsee muihin maailmoihin ja arkielämästä pois. Se tunne alkoi kiehtomaan minua.

– Siviilipalvelukseni tein Seinäjoen kaupunginteatterissa ja siihen kuului iso rooli Nopoloiden kirjoittamassa näytelmässä Rauhallinen Erkki. Sitten hain ja pääsin opiskelemaan tänne Tampereelle Suomen Teatteriopistoon näyttelijäntyön perus- ja jatkolinjalle. Sen jälkeen olen ollut muun muassa Tampereen Teatterin näytelmissä Hullu Kuningas ja Otello. Nyt olen myös kuiskaajana Komediateatterissa.

Tampereen Komediateatteri

Jaa

Viimeksi päivitetty 13.05.2013 11:15