Keskustori.fi

Vuoden nuoren taiteilijan Jarno Vesalan palkintonäyttely Tampereen taidemuseossa

Taidemuseon tiloihin suunniteltu näyttely on esillä 25.5.–11.8.

Kuva. Jarno Vesala: Pieni etäisyys I, 2013. Videoinstallaatio.

Vuoden 2013 nuoren taiteilijan Jarno Vesalan (alla) palkintonäyttely avautuu Tampereen taidemuseossa lauantaina 25. toukokuuta. Näyttely on suunniteltu varta vasten taidemuseon tiloihin.

Museon kaksi kerrosta on taiteilijan käytössä, mikä on harvinainen mahdollisuus tilateosten tekijälle. Teoksia on esillä kaikkiaan 14, joista uusia ennennäkemättömiä teoksia on viisi. Uudet teokset Vesala on tehnyt vain kokonaisuutta ajatellen.

– Uusissa teoksissa katsoja on tarkkailija ja ulkopuolinen; ihmetellään mistä mielikuvat syntyvät ja miten ne rikkoutuvat. Osa teoksista tuo kokonaisuuteen oman pysähdyksen ja yksityisen hetken katsojalle, kertoo Jarno Vesala.

Vesalan teoksissa on yleensä jokin tai joitakin hämmästyttävästi ihmisen näköisiä ja oloisia hahmoja. Vesala on muokannut hahmoja ympäröivää tilaa niin, että tilannetta tarkkaileva katsoja pääsee vähitellen mukaan teoksen tunnelmaan, joka on usein hämmentävä, yllättävä tai pelottavakin. Videokuva ja äänimaailma täydentävät teokset moniaistisiksi kokonaisuuksiksi elokuvanomaisella, kertovalla tavalla. Koska teokset koskettavat kaikkia aisteja, ne jäävät mieleen ja houkuttavat katsomaan uudestaan.

Vesalan näyttely jatkaa sellaisenaan Tampereelta Turkuun. Tampereen taidemuseo ja turkulainen historian ja nykytaiteen museo Aboa Vetus & Ars Nova ovat suunnitelleet Vuoden nuori taiteilija -yhteistyötä parin vuoden ajan. Vuoden nuori taiteilija -näyttely tuleekin vuonna 2013 ensimmäistä kertaa esille turkulaiseen taidemuseoon.

Jarno Vesala (s. 1977 Raumalla) valmistui kuvataiteilijaksi 2004 Tampereen Ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän koulutusohjelmasta. Hän asuu ja työskentelee Nokialla.

Tampereen taidemuseo

Jaa

Viimeksi päivitetty 28.05.2013 00:09