Keskustori.fi

Kahdeksan ”liito-oravapukuista" hyppääjää lentää kilpaa Tampereen taivaalla lauantaina – Vauhti kohoaa jopa yli 200 km/h

Skyrace-tapahtuman yleisö pääsee seuraamaan liitopukukilpailua screeniltä Keskustorilla.

Tältä näyttää liitopukukilpailussa ylhäältä käsin. Kilpailemassa ovat Shin Ito (vas.) ja Jari Kuosma. Kuva: Marko Mäkelä.

Lauantaina et suinkaan bongaa Tampereen keskustan taivaalla liito-oravia, vaan kilpailijoita, jotka kisaavat liitopukukilpailussa. Skyrace-niminen kilpailutapahtuma tuo yläilmoihin kahdeksan huimapäistä hyppääjää, jotka näyttävät juurikin liito-oravilta siipipukujensa ansiosta.

Mistä oikein on kyse?

– Kilpailijat lennätetään lentokoneella neljän kilometrin korkeuteen, mistä he hyppäävät juuri ennen Ratinan siltaa. Ajanotto alkaa sillan kohdalta. Kilpailijat lentävät yläilmoissa maankiintopisteisiin perustuvan radan, jolle tulee pituutta reilu pari kilsaa, kertoo tapahtumanjärjestäjä Janne Saikko Vaihtoehtohypyt Oy:stä.

– Kilpailijat lähtevät pareittain lentämään rataa samanaikaisesti, ja heidän mukanaan lentää myös kuvaaja. Radan kiertämiseen menee reilu minuutti. Kilpailijat ylittävät Keskustorin ja Näsinneulassa on maalilinja, joka pitää ylittää vähintään 1 500 metrin korkeudessa. Laskeutuminen tapahtuu laskuvarjoilla Santalahteen.

Tässä lajissa tavoitteena ei siis ole mennä alaspäin vaan päästä nopeasti eteenpäin. Miten se on mahdollista?

– Normaalissa vapaassa pudotuksessa vauhti on alaspäin 200 kilometriä tunnissa. Tässä lajissa liito-orava tyyppinen puku on tehty ja suunniteltu niin, että alhaalta tuleva ilmavirta vie lentäjää eteenpäin. Vaakatasossa vauhti kohoaa yli 200 km/h. Putous alaspäin on 60–70 km/h. Lentäjä ohjaa liitoa puvun siivikkeiden avulla ja omalla kehollaan. Kehon asentoa muuttamalla muutetaan puvun muotoa.

Suomen ennätys on Janne Saikon nimissä. Hän on hypännyt neljästä kilometristä vaakanopeuden noustessa 274 km/h. Maailman ennätyksen omaa Shin Ito, 10 km hypyllä 363km/h.

Miten ratkeaa kisan voittaja?

– Se voittaa, kuka lentää radan nopeiten. Kahdeksan kilpailijaa osallistuu alkuerään, josta jatkoon pääsee neljä. Heistä kaksi kisaa kultaliidossa ja kaksi pronssiliidossa.

Miten yleisö pääsee seuraamaan kilpailua?

– Keskustorilta käsin. Santalahden laskeutumisalue on eristetty ja valitettavasti emme ota sinne yleisöä turvallisuussyiden takia. Lisäksi se tuo muun muassa parkkiongelmia. Keskustorilla näkee lennot ja kilpailijoiden haastattelut screeniltä. Kannattaa myös ottaa kiikarit mukaan, jolloin näkee menon suoraan taivaalta.

Mitä se vaatii, että pääsee liitämään yläilmoihin?

– Hyppääjällä pitää olla takana 200 omaa laskuvarjohyppyä ja kurssi liitopukuperehdytyksestä.

Onko laji vaarallinen?

– Omat riskinsä on, kun hyppää koneesta, mutta niin on silloinkin, kun ylittää katua. Nykyiset turvallisuusmääräykset ovat hyväksi havaittuja sekä nykyiset varusteet ovat erittäin turvalliset.

Millainen sää voi estää kilpailun?

– Jos on niin pilvistä, että hyppääjät eivät näe maata tai tuuli on liian voimakas. Sääennuste lauantaille näyttää kuitenkin tällä hetkellä hyvältä. 

Kilpailu alkaa klo 13 lauantaina 15. kesäkuuta.

Skyrace

Facebookissa

Jaa

Viimeksi päivitetty 13.06.2013 20:11