Keskustori.fi

Tätä on odotettu: Terrakotta-armeija avautuu yleisölle perjantaina 14. kesäkuuta

Näyttely on esillä Vapriikissa 1. joulukuuta asti.

 

Perjantaina kesäkuun 14. Vapriikki avaa näyttelyn Terrakotta-armeija ja Kiinan keisarien aarteet.

Terrakotta-armeijaa kutsutaan maailman kahdeksanneksi ihmeeksi, ja se kuuluu UNESCON maailmanperintölistalle. Vapriikissa on esillä terrakottasotureiden lisäksi hautalöytöjä Qin- ja Han-dynastioiden ajalta.

Kiinan Ensimmäinen keisari, Qin Shihuangdi, on yksi maailman mahtavimpia hallitsijoita kautta aikojen. Yli 2 000 vuotta sitten hän loi valtakunnan, jonka perustalta kehittyi myöhemmin nykyinen Kiina.

Ensimmäinen keisari halusi elää ja hallita ikuisesti. Hän rakennutti itselleen valtavan maanalaisen hautakompleksin, jota vartioi terrakotta-armeija. Se löytyi sattumalta vuonna 1974.

Vapriikin näyttely Terrakotta-armeija ja Kiinan keisarien aarteet esittelee Kiinan Ensimmäisen keisarin molemmat valtakunnat: maanpäällisen ja tuonpuoleisen. Se selvittää myös, miten Qin-valtio nousi Kiinan yhdistäjäksi ja kuinka keisarikunta vakiinnutti asemansa seuraavan Han-dynastian aikana.

 

Tarunomaisten haudanvartijoiden ja ensimmäisen keisarin pronssivaunujen (yllä) lisäksi Vapriikissa voi ihastella muita hautalöytöjä ja keisarien aarteita Qin- ja Han-dynastioiden ajalta, esimerkiksi kallisarvoisia jade-, kulta- ja pronssiesineitä. Osa löydöistä on tehty uusimpien kaivauksien yhteydessä 2000-luvulla, kuten näyttelyssä esillä olevat pronssilinnut.

– Uudet löydöt ovat hämmästyttäviä, sillä emme aiemmin tienneet, että kiinalaisessa veistotaiteessa on näin varhain esitetty elävänkokoisia ja -näköisiä eläimiä, kertoo näyttelyn kuraattori Carol Michaelson British Museumista.

Näyttelyyn liittyy mobiiliopastus, joka on saatavilla suomeksi, englanniksi ja venäjäksi. Se tarjoaa runsaasti lisätietoa näyttelyn esineistä sekä Qin- ja Han-ajan kulttuurista. Vapriikki lainaa näyttelykävijöille tablettitietokoneita, mikäli oma puhelin ei toista sovellusta.

Syksyllä näyttelyn teemaan perehdytään runsaan oheisohjelman kautta.

Vapriikki

Jaa

Viimeksi päivitetty 13.06.2013 20:43