Keskustori.fi

Mikko Alatalo, mitä sinulle merkitsee tamperelaisuus?

Alatalo vetää tuttuun tapaan yhteislaulutilaisuuksia Tammerkosken sillalla -tapahtumassa.

Olet ollut Tammerkosken sillalla -tapahtumassa laulattamassa yleisöä alusta alkaen vuodesta 2002 lähtien. Mihin sen suosio perustuu?

– Tammerkosken sillalla avaa Tampereen tapahtumakesän, ja yhteislaulu kuuluu siihen olennaisena osana. Vuodesta vuoteen teltta on täynnä laulun ystäviä. Totta kai laulunvetäjälläkin on oma osuutensa, mutta tärkeintä ovat itse laulut, jotka hieman vaihtuvat joka vuosi.

Laulatit ihmisiä myös Tammerkosken sillalla -nimisessä TV-ohjelmassa. Kerrotko siitä?

– Tammerkosken sillalla -ohjelma vuosina 1995–2001 oli enemmän kuin pelkkä yhteislauluohjelma. Se oli monille ihmisille lähes iltahartauden kaltainen seremonia, joka on pakko nähdä mökillä tai kotona. Se oli dokumenttia Suomen kesästä, joka vetosi myös koti-ikävää kärsiviin ulkosuomalaisiin. Monet kotimaan turistit Lappia myöten taas tähtäsivät Särkänniemen reissunsa samalle päivälle, kun nauhoitukset olivat.

Mitä sinulle merkitsee tamperelaisuus?

– Tamperelaisuus on sitä, että eri heimojen ihmiset sulautuvat tähän kulttuurikaupunkiin, kukin omalla tavallaan. Tämä on hieno kaupunki, jossa on vahva työväen ja kulttuurin perinne. Viihdyn täällä, varsinkin Pispalassa ympäri vuoden ja veneen kanssa Näsijärvellä joka kesä. Uskon, että nimenomaan Tammerkosken sillalla on tehnyt minusta kaikille tamperelaisen, vaikka juureni ovatkin Pohjanmaalla.

Muutit Tampereelle 1970-luvun alussa. Miten kaupunki on muuttunut täällä asuessasi?

– Tampere toivotti meidän junan tuomat tervetulleiksi juohevasti. Totta kai kaupunki oli vähemmän ruuhkainen. Maaseutu alkoi lähempää. Keskusta ei onneksi ole kokonaan muuttunut – Verkaranta hotelleineen on. Vanhat tehtaat toimivat vielä silloin. Nyt ne ovat ihmisten ostoskeskuksia.

Käytkö kesällä festareilla ja kulttuuritapahtumissa muuten kuin esiintymässä?

– Käyn säännöllisesti Pori Jazzeilla, tänä vuonna Steve Winwoodin vuoksi, olenhan levyttänyt suomeksi hänen biisinsä Gimme some lovin’ (Anna mulle lovee). Savonlinnan oopperoillakin olen käynyt 70-luvulta lähtien. Kantrifestareita ei valitettavasti enää ole Suomessa.

Tammerkosken sillalla -tapahtuman avajaiset perjantaina 28. kesäkuuta klo 15 alkaen. Alatalo laulattaa kansaa avajaisissa ja 2.7. klo 14 sekä 5.7. klo 15.

Tammerkosken sillalla

Jaa

Viimeksi päivitetty 27.06.2013 13:11