Keskustori.fi

Bad english yhdistää ekumeenisessa messussa

Kielet ja kansallisuudet kohtaavat 4.8. kello 16 Vanhassa kirkossa

Lisäväriä tapahtumaan tuovat eri maiden kansallispuvut, joihin vieraiden toivotaan pukeutuvan. Messun toimittaa pastori Ville Aalo. Tapahtuma huipentuu nyyttikesteihin Aleksanterin kirkon kryptassa kello 18. Jokaisen toivotaan tuovan mukanaan pientä tarjottavaa.

Aidosti ekumeeninen yhteisö ICCK eli International Congregation of Christ the King in Tampere on ekumeeninen ja monikulttuurinen yhteisö, jonka toiminnasta vastaavat yhdessä Tampereen evankelis-luterilaiset seurakunnat ja Suomen anglikaaninen kirkko. Yhteisö viettää ehtoollisjumalanpalvelusta Vanhassa kirkossa joka sunnuntai kello 16.

Nykyinen nimi ICCK otettiin käyttöön vuonna 2005, mutta kirkkojen välistä yhteistyötä on tehty Tampereella jo 1980-luvulta lähtien. Kahdentoista eurooppalaisen anglikaanisen ja luterilaisen kirkon välinen niin sanottu Porvoon sopimus mahdollistaa ehtoollisen vieton yhteisessä pöydässä.

Messun kaava on anglikaanisen perinteen mukainen, samoin toteutustavat. Esimerkiksi liturgisia osia ei lauleta, vaan luetaan yhteen ääneen, ja kaikki laulut lauletaan seisten.

– Anglikaanisen kirkon silmissä olemme täysivaltainen seurakunta, kertoo Ville Aalo, Tampereen seurakuntien englanninkielisestä työstä vastaava pastori.

Nigerialaissyntyinen Emmanuel Eneh kuuluu yhteisön aktiivisimpiin ja perustajajäseniin.

Yhteisössä on aktiivisesti mukana viitisenkymmentä tamperelaista, myös suomensuomalaisia, jotka viihtyvät rennossa ilmapiirissä ja etsivät kenties jotain luterilaisesta perinteestä poikkeavaa. Messun lisäksi järjestetään muun muassa pyhäkoulua lapsille, raamattuopetusta ja yhteisiä juhlia.

– Osa toiminnasta, kuten pyhäkoulu, pidetään suomeksi, joten kieli ei ole esteenä toimintaan osallistumiselle. Englantia äidinkielenään puhuvia on vain pieni joukko ja olemmekin todenneet, että yhteisön yhteinen kieli on ”bad english”, nauraa Ville Aalo.

Kuvat: Marjaana Malkamäki

Jaa

Viimeksi päivitetty 01.08.2013 16:35