Keskustori.fi

Ensi-iltojen tahti kiihtyy nyt teattereissa

Onko Komediateatterissa todellinen mahdollisuus tirkistelyyn?

Kuvassa Anu Raipia sukeltaa avioliiton syövereihin Komediateatterissa. Kuva Petri Heinonen.

Tällä viikolla ensi-iltoja löytyy taatusti jokaiseen makuun. Haluatko perehtyä kuusikumppisen miehen sielunelämään? Entä parisuhteen viidakkoon komediassa, jonka käsikirjoittajanut pariskunta sanoo tekstin syntyneen henkilökohtaisista tarpeista - ja vielä itse näyttelevät sen?! Ehkä luotat ikiaikaiseen klassikkoon tai Chaplinin lumovoimaan.

Keskiviikkona 25.9.

TTT/Kellariteatteri: Ihmisellinen mies

Näytelmäkirjailija ja ohjaaja Sirkku Peltolan uusin kertoo kuusikymppisestä Raine Kukkiasta, joka jättää maailmaan ja ihmisiin itseään suuremman jäljenlentoaika. Kun mies on noin kuusikymmentävuotias, hän saattaa menettää lähes kaiken: kodin, avioliiton, työn ja tomaattien viljelyn.

Raine Kukkia yrittää voittaa vastoinkäymiset, yksinäisyyden ja elintason jyrkän laskun iloisella ja luottavaisella elämänkatsomuksella, hyvällä käytöksellä, ahkeruudella ja nöyryydellä, välittämällä kanssaihmisistään, tarjoamalla tilanteen vaatiessa apuaan.

Ihmisellisen käsitteeseen sisältyy ajatus elämän arvosta ja arvokkuudesta kanssaihmisen ominaisuutena. Se hylkii nykyaikaista yksin pärjäämisen ja kilpailun kulttuuria, jossa kiinnostavia ovat vain nuorekkaat voittajat.

Keskiviikkona 25.9.

Komediateatteri: Tirkistelyä

Tirkistelyä on Anu ja Panu Raipian uutuuskomedia avioliitosta, rakkaudesta ja ennen kaikkea avioeroista. Näytelmä kertoo oikean avioparin fiktiivisestä liitosta. Kumoaako rakkaus vapauden? Pitääkö naiselle kertoa totuus? Mitä kieltä mies ymmärtää? Käsittelyssä ovat mm. toisen peilaaminen, erot, mustasukkaisuus, toisen ymmärtäminen ja narsismi.

Tirkistelyä on syntynyt henkilökohtaisista tarpeista pohtia parisuhdetta 2010-luvulla. Mikä maailmassa on muuttunut, että puolet avioliitoista päättyy nykyään eroon ja miksi avioliittojen keskimääräinen kesto on vain 11 vuotta.

Koska Anu ja Panu Raipia itse näyttelevät näytelmän naisen ja miehen roolit, yleisölle jää mahdollisuus pohtia, mikä on faktaa ja mikä fiktiota. Näytelmä antaa mahdollisuuden mielikuvitukselle lentää ja ennen kaikkea tirkistellä.

Torstaina 26.9.

TT/Frenckell-näyttämö: Lokki

Venäläinen klassikkoteos, Anton Tšehovin Lokki, on kirjailijan komediaksi kutsuma näytelmä, joka näyttää elämän julmana pilana: ihminen on luotu nousemaan siivilleen, mutta samalla kahlittu maahan kuin viljavarastoa vartioiva koira. Sielut täyttyvät elämänjanosta ja sydämet ulvovat kuuta.

Tšehovin henkilöissä ihmiselon kurjuus ja hurjuus kiteytyy kaikessa koomisessa kipeydessään.

Lokkia hallitseva maisema on taivas. Ensimmäisessä näytöksessä kuu valaisee taivaanrantaa ja ilmassa on ukkosen enteitä. Toisessa näytöksessä nuori mies ampuu lokin alas kirkkaalta taivaalta. Kolmannessa näytöksessä ilma on sakeana mustasukkaisuutta ja uhmaa ja taivas uhkaa kaatua päälle. Ja lopulta neljännessä näytöksessä taivas sitten pimenee ja tuuli puhaltaa kuin nyrkki.

Torstaina 26.9.

Työväenteatteri: Kulkuri

Kulkuri on raivokkaan hauska sukellus kaikkien aikojen tunnetuimman koomikon Charlie Chaplinin maailmaan. Vuonna 85:n tekijöiden uusi draamakomedia on rakkaudentunnustus miehelle, joka näki naurua mahdottomissakin paikoissa. Se on tarina rakkauden hylkäämästä pojasta, josta kasvoi koko maailman palvoma koomikko.

Eppu Salminen sukeltaa Chaplinin maailmaan ja vie katsojat aikamatkalle varieteen ajoista elokuvan kultakauteen. Lavalla nähdään Chaplin-elokuvista tuttuja kohtauksia, fyysistä komediaa ja vaudeville-numeroita.

Mitään häpeilemätön, näyttävä suurproduktio ottaa Chaplinin nerokkaan musiikin siivittämänä TTT:n koneistosta kaiken irti pyrkiessään tekemään oikeutta koomikolle, joka sai maailman nauramaan vaikka katsoi sitä kyyneltensä läpi.

Jaa

Viimeksi päivitetty 23.09.2013 15:51