Keskustori.fi

Karoliina Nisula viehättyy hienojen lavasteiden luomista illuusioista

Teatteri kilpailee katsojan ajankäytöstä erityisesti katsojan kotisohvan kanssa.

Pitääkö miehet raahata väkisin teatteriin? Millainen on ”tyypillinen” teatterin katsoja? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastaa tänä syksynä Tampereen Työväen Teatterin asiakkuuspäällikkönä aloittanut Karoliina Nisula (yllä).

Diplomi-insinöörinä olet työskennellyt metsäteollisuudessa ja opettanut liiketaloutta Tampereen ammattikorkeakoulussa. Tampereen Työväen Teatteriin tulit ensin projektinhallintaan ja nyt syksyllä aloitit asiakkuuspäällikkönä. Millainen teatterimaailma sinulle on avautunut työssäsi?

– Työskentelykulttuuri on aivan erilainen kuin missään aiemmassa työpaikassani. Taiteellinen toiminta ja luova ympäristö antavat hienoja mahdollisuuksia ja samalla myös isoja haasteita. Toisaalta teatterimaailmasta on löytynyt yllättäviä samankaltaisuuksia aikaisempiin työtehtäviini. Näytelmät ovat projekteja, joissa hallitaan aikatauluja ja budjetteja ihan kuten teollisuudenkin projekteissa.

Mikä on TTT:n suurin haaste tällä hetkellä?

– Suurin haaste on kasvava kilpailu. Kulttuuri- ja viihdetarjonta lisääntyvät jatkuvasti. Kilpailemme erityisesti katsojien kotisohvaa ja ajankäyttöä vastaan eli sitä trendiä vastaan, että aina on kiire eikä ehdi mihinkään.

Millainen on ”tyypillinen” TTT:n asiakas?

– Koulutettu, vähän iäkkäämpi naiskatsoja. Tosin tarjontamme on niin laaja, että profilointi on yhä vaihtelevampaa ja vaikeampaa. Esimerkiksi TTT-Klubilla katsojakunta on erilaista kuin Suurella näyttämöllä. Haluamme rikkoa raja-aitoja, ja parasta onkin, että TTT-Klubin kävijät löytävät muut näyttämöt ja toisinpäin.

Maanalainen armeija iskee jälleen -komediassa hauskuuttavat Tommi Raitolehto, Heidi Kiviharju, Ola Tuominen ja Suvi-Sini Peltola. Kuva Petri Kovalainen.

Miksi miehet pitää väkipakolla raahata teatteriin?

– Sanoisin, että tuo riippuu teoksesta. Esimerkiksi Maanalainen armeija iskee jälleen –komediaan tulevasta pariskunnasta lippuluukulle marssii ensin mies.

Vaikuttaako taloudellinen taantuma teatterissa käymiseen, kuten lisäämällä sitä?

– Varmaankin vaikuttaa molempiin suuntiin. Teatteri voi olla juuri se pieni piristys arjen keskellä, kun ei ole varaa lähteä vaikka Lapin lomalle.

Mitä toivoisit lisää teatteriin?

– Toivoisin teatteriin lisää 10–16-vuotiaita nuoria. Lastenteatteri on hyvässä kuosissa, mutta nuoret jäävät katveeseen. Paras palaute tuli harvoin teatterissa käyneeltä 14-vuotiaalta pojalta, joka kävi katsomassa Vuonna 85 -musikaalin. Esityksen jälkeen hän hieman närkästyneenä totesi, että jos esityksestä olisi tiedotettu enemmän nuorille kaikki hänen kaverinsa olisivat tulleet katsomaan musikaalia. Se oli hänelle niin hieno kokemus. Tavoitteeksi riittäisi sekin, jos nuori sanoisi esityksen olleen ihan ok ja että tulen toistekin.

Mistä olet erityisen iloinen ja ylpeä tällä hetkellä teatterissanne?

– Hirveän monesta asiasta. Korkealaatuista teatteria on hyvä markkinoida. Täällä on ammattitaitoista ja motivoitunutta porukkaa.

Eppu Salminen näyttelee Charlie Chaplinia Kulkurissa. Kuva Kari Sunnari.

Mikä teidän syksyn esityksistänne on kolahtanut sinuun eniten?

– Pidän erityisesti The Adams Familysta. Minulla on saman ikäisiä lapsia kuin musikaalissa, ja kävin katsomassa sen oman tyttäreni kanssa. Siitä tulee hyvä mieli. Pidän myös Kulkurista, koska viehdyn hienojen lavasteiden luomista illuusioista.

Kun katsot tulevaisuuteen, millaisena näet Tampereen Työväen Teatterin?

– Näen meidät vielä aktiivisempana ja yhteiskunnallisempana. Olemme enemmän osallistava ja osallistuva sekä tuotamme edelleen elämyksiä arjen yläpuolella.

Tampereen Työväen Teatteri

Jaa

Viimeksi päivitetty 01.12.2013 23:54