Keskustori.fi

Tampereen valoviikot uudistuvat täysin vuonna 2015

Nykyiset katujen päällä olevat valokuviot nähdään viimeisen kerran vuoden 2014 valoviikoilla.

Lähes 50 vuotta Tampereen keskustan katuja valaisseet Valoviikot uudistuvat täysin vuonna 2015. Valoviikkojen uudistus on tarpeen, koska nykyiset valokuviot ovat tulleet tiensä päähän. Sähköverkko, laitteet ja johdot ovat ikääntyneitä, samoin valokuviot ovat vanhentuneita ja huonokuntoisia. Myös tapahtumana nykymuodossaan Valoviikot ovat jääneet ajastaan. Nykyiset katujen päällä olevat valokuviot nähdään viimeisen kerran vuoden 2014 valoviikoilla.

Valoviikkojen tulevaisuutta pohtinut työryhmä esittää, että tulevaisuuden Valoviikoilla nähdään sekä koristevalot keskusta-alueella että valotapahtumia. Työryhmä jätti raporttinsa ehdotuksineen pormestari Timo P. Niemiselle 4. tammikuuta 2013.

Suuntaviivoja Valoviikkojen uudistukselle työryhmä haki myös viime keväänä kaupunkilaisille järjestetyllä kyselyllä.

– Valoviikkojen toivotaan tuovan valoa, viihtyisyyttä ja turvallisuuden tunnetta Tampereen keskusta-alueelle. Valoviikoille toivottiin myös muuttuvaa sisältöä ja vuorovaikutteisuutta, apulaispormestari Olli-Poika Parviainen kertoo.

Työryhmä ehdottaa, että koristevalot nähtäisiin tulevaisuudessa Hämeenkadulla, Hämeenpuistossa, Finlaysonin alueella ja keskustan kävelykaduilla. Lisäksi toteutettaisiin kortteleihin valoteoksia. Valoviikot painottuvat pimeään vuoden aikaan lokakuun lopusta tammikuun loppupuolelle. Suunnitelmissa Hämeenkadulla on kahdeksan ohjelmoitavaa led-verkkoa, joiden sisältöä voidaan muuttaa, kävelykaduilla valaistus on tuotu lähelle ihmisiä, Hämeenpuistossa tuikkivat puut ja Finlaysonin alueen punatiiliseinät ovat saaneet valaistuksen.

Uusien valokuvioiden kustannusarvio on 1,6 miljoonaa euroa. Valoverkot asennetaan katukuvaan pysyviksi, joten niitä voitaisiin käyttää valaisemaan pimeää aikaa nykyistä joustavammin. Näin myös vältytään suurilta vuosittaisilta asennuskustannuksilta. Valojen vuosittaisiksi ylläpitokustannuksiksi arvioidaan 25 000 euroa. Koristevalaistuksen kustannuksiin pyritään saamaan mukaan alueen kiinteistöjä.

Koristevalaistuksen lisäksi Valoviikoilla järjestettäisiin myös vuosittain muuttuva tapahtumaosio, valofestivaali. Tapahtumassa nähtäisiin valoteoksia eri puolilla kaupunkia, esimerkiksi Särkänniemessä ja Tammerkosken alueella. Ohjelmassa olisi myös esimerkiksi kulttuuritapahtumia, musiikki-, teatteri- ja sirkusesityksiä, osallistavia tapahtumia, kuten esimerkiksi valoinfoa yleisölle ja työpajoja päiväkodeissa sekä alan ammattilaisille suunnattu seminaari. Tapahtumien järjestelykustannuksiksi arvioidaan noin 75 000 euroa. Valofestivaalin järjestelyistä vastaisivat Tampereen kaupungin tapahtumatoimisto yhteistyössä Tampere Tunnetuksi ry:n kanssa.

Uudenlaisten Valoviikkojen vuosittaisten kustannusten arvioidaan olevan yhteensä 100 000 euroa nykyisen noin 215 000 euron sijaan. Valoviikkojen säilyttäminen nykymuotoisena edellyttäisi kuvioiden uusimisen ja verkon kunnostuksen, joka maksaisi noin 930 000 euroa. Kokonaiskustannuksien vertailussa uudet Valoviikot tulisivat seitsemässä vuodessa nykyistä mallia edullisemmiksi.

Jaa

Viimeksi päivitetty 04.01.2013 15:34