Keskustori.fi

Timo Koivusalo vuonna -85: Hurja ajomatka päättyi onnellisesti Eppujen soidessa taustalla

Kohtaloa tai ei, nyt Koivusalo ohjasi manserock-elokuvan Vuonna 85.

Timo Koivusalo näyttää mallia ja poseeraa niin kuin kuuluu vuoteen -85. 

– Silloin oli menoa ja meininkiä, toteaa elokuvan ohjaaja.

Manserock-elokuva saa ensi-iltansa 25. tammikuuta. Se pohjautuu samannimiseen musikaaliin, joka on Suomen teatterihistorian katsotuin kotimainen musikaalikantaesitys.

Mitä arvelet, miksi se on ollut niin suosittu?

– Onhan 1980-luku niin sympaattinen aikakausi. Silloin katsottiin eteenpäin, oli positiivista tulevaisuuden uskoa ja asiat etenivät vauhdilla.

– Vuonna -85 olin töissä mielisairaanhoitajana Harjavallan mielisairaalassa, ja muistan hyvin Eppu Normaalin Vuonna ´85 -biisin.

Koivusalo kertoo tuolta ajalta tarinan, joka liittyy kappaleeseen. Se oli vieläpä ensimmäinen asia, mikä hänelle tuli mieleen, kun elokuvaprojekti alkoi.

– Olin matkalla töihin sairaalaan oranssilla Fiat Ritmolla. Olin lisännyt siihen öljyä, ja konepelti oli jäänyt huonosti kiinni. Sadan kilometrin vauhdissa se jysähti etulasin eteen, ja ajoin ulos pellolle. Kun auto tömähti pellolle, radiossa soi kappale Vuonna ´85. Mies ja auto säilyivät suhtkoht kunnossa.

Malla Malmivaara ja Reino Nordin näyttelevät Vuonna 85 -elokuvan pääosissa.
Kuva: Susanna Palin / Artista Filmi Oy.

Manserock-musikaali Vuonna 85 sai ensi-iltansa vuonna 2006 Tampereen Työväen Teatterissa, missä se nähtiin viimeistä kertaa joulukuussa 2012. Riku Suokas ohjasi musikaalin, ja hän on myös elokuvassa ohjaajana Koivusalon lisäksi.

– Pohjana on hieno musikaali. Elokuva on rouhea komedia, jossa soi rock ‘n roll. Musikaali ja elokuva ovat kaksi eri lajia, mutta henki ja fiilis ovat molemmissa sama. Jos tykkää näyttämöversiosta, tykkää elokuvastakin, tuumaa Koivusalo.

Elokuva vie katsojan keskelle kimaltavaa 80-lukua, takaisin salihousujen, takatukkien, olkatoppausten, solarium-rusketusten ja miesten permanenttien aikaan. Suurin osa tapahtumista sijoittuu Tampereelle.

Keskeisessä roolissa ovat Eppu Normaalin, Popedan ja Juice Leskisen sävelet.

– Olimme nauhoittamassa Pyynikillä Popedan esiintymistä, kun Eppujen Juha Torvinen tuli paikalle ja sanoi jätkille: ”Ette te noin nuorilta näyttäneet vuonna -85.”

Eppujen Martti Syrjä nähdään elokuvassa useampaankin otteeseen tiukkana portsarina (Jyrki Boy).

Ohjaajana, mikä oli tärkeintä Vuonna 85 -elokuvassa?

– Tärkeintä oli saada elokuvaan hyvä fiilis niin, että katsoja lähtee elokuvateatterista pois suupielet ylöspäin.

Vuonna 85

Jaa

Viimeksi päivitetty 09.01.2013 17:38