Keskustori.fi

Kohti ikuista kauneutta

Kauneus + rakkaus + erotiikka = Afrodite. Vapriikissa 19.10. saakka.

Kaupungissa on tarjolla silmäniloa aina pimeään syksyyn asti. Näyttelyn koko nimi on Afroditen valtakunta – Kauneus, rakkaus ja erotiikka antiikin maailmassa. Se on ensimmäinen Vapriikin uudessa päänäyttelytilassa, joka on remontoitu talon keskiosaan entisten kokoelmavarastojen tilalle.

Rakkauden, kauneuden ja seksuaalisuuden jumalatar tunnettiin kaikissa Välimeren alueen kulttuureissa. Hänellä oli monta nimeä: Afrodite, Venus, Istar ja Hathor olivat niistä tunnetuimmat. Näistä yhteistä mytologista alkuperää edustaneista jumalattarista Afrodite ja Venus ovat nykyisin osa eurooppalaista kulttuuriperintöä. Heidät tunnetaan edelleen naisellisuuden ruumiillistumina.

Näyttelyssä tutustutaan Afroditeen ja hänen kanssasisariinsa sekä naisiin, jotka heitä palvoivat. Antiikissa kaunis ulkonäkö, rakkaus ja perhe olivat yhtä tavoiteltuja kuin nykyisinkin. Afroditen valtakunnassa antiikin Kreikan, Rooman, Egyptin ja Mesopotamian naiset kaunistautuvat, rakastuvat, menevät naimisiin ja saavat lapsia. Lopuksi läheiset saattavat heidät tuonpuoleiseen maailmaan, ikuiseen kauneuteen.

Näyttelyssä on esillä noin 300 esinettä Alankomaiden arkeologisen kansallismuseon kokoelmasta Rijksmuseum van Oudhedenistä Leidenistä. Suurin osa esineistä ajoittuu ajanjaksolle 0-1000 ennen ajanlaskun alkua.

Afroditen valtakunta -näyttelyn yleisöopastukset:
lauantaisin ja sunnuntaisin klo 14 ja 16

Näyttelyn sivuille

KUVA: Afroditen poika, rakkauden jumala Eros, oli suosittu aihe kreikkalaisessa ja roomalaisessa kuvataiteessa. Tämän veistoksen saattoi ripustaa seinälle. Kyme, Turkki, 100-l eaa. Kuva: Rijksmuseum van Odheden

Jaa

Viimeksi päivitetty 02.05.2014 22:09