Keskustori.fi

Händel-kuoron harvinainen musiikkiaarre la 27.9.

Kuninkaan Päivän päätapahtumaan on avoin kutsu kaikille.

 

Jumalan ja kuninkaan kunniaksi

Kun Kustaa III kruunattiin Ruotsin kuninkaaksi keväällä 1772, useilla paikkakunnilla sen kunniaksi esitettiin vanha kristillinen kiitoshymni Te Deum, ruotsiksi O Gud, vi lofve Tig. Aleksanterin kirkossa soi Kuninkaan päivänä 27.9. samainen kiitoshymni, kun Händel-kuoro esittää ruotsalaisen barokkisäveltäjän, Johan Helmich Romanin version 1740-luvulta. Juhlallinen teos on alun perin sävelletty kuninkaalliseksi häämusiikiksi. Se on todellinen musiikkiaarre, jota harvoin on kuultu Suomessa.

Säveltäjä Johan Helmich Romania (1694–1758) on kutsuttu ”Ruotsin musiikin isäksi” ja myös ”Ruotsin Händeliksi”, sillä hän opiskeli Englannissa, soitti Händelin orkesterissa ja siellä vaikuttui esikuvansa musiikista.

Erityisesti konsertissa kuultava teos on Händel-henkiseen tyyliin sävelletty. Tyylillisesti Roman sijoittui myöhäisbarokin ja ns. galantin tyylin murrosvaiheeseen. Suomalaisesta näkökulmasta Romanin kiinnostavuutta lisää se, että hänen sukujuurtensa uskotaan lähteneen raumalaisesta Raumannus-pappissuvusta. Kuninkaan Päivän pienoiskonserttia säestää Ilpo Laspas, ikäpolvensa maineikkain urkuri Suomessa. Konsertin johtaa Debra Gomez-Tapio.

Konsertti on pieni maistiainen kuoron pääkonsertista 16.11., jolloin Romanin teokselle tekee seuraa G.F. Händelin juhlallinen ja loistokas Dettingen Te Deum. Tuolloin lisäloistoa musiikkiin tuo säestävä orkesteri Tampere Chamber ja upea solistikaarti, pääsolistina Petteri Salomaa.

Jaa

Viimeksi päivitetty 03.10.2014 13:32