Keskustori.fi

Juhlavaa, harvinaista ja kaunista

Petteri Salomaa tähdittää Te Deum -konserttia 16.11. Tuomiokirkossa.

Juhlavista juhlavin musiikki soi Händel-kuoron vuoden pääkonsertissa Tampereen tuomiokirkossa 16.11.kello 18. Pääteoksena kuullaan G.F. Händelin Dettingen Te Deum. Lisäksi kuoro esitää harvinaisen herkkupalan, ruotsalaisen barokkisäveltäjän Johan Helmich Romanin teoksen Te Deum.

Uljas juhlallisuus kuuluu sekä Händelin että Romanin teoksissa: molemmat säveltäjät käyttivät teoksissaan orkesteria, jossa jousistoon on lisätty trumpetit ja timbanit. Teosten orkesteri oli suurin kokoonpano, joka barokkiaikana oli käytössä. Orkesterina soittava Tampere Chamber varmistaa, että juhlallisuutta riittää myös tässä konsertissa.Solistina laulaa Petteri Salomaa, yksi ikäpolvensa kansainvälisesti menestyneimmistä suomalaisista mieslaulajista.

Te Deumin teksti on kristillinen, mutta monet tekstiin perustuvat sävellykset on tehty valtiollisiin seremonioihin juhlistamaan kuninkaiden saavuttamia voittoja aikakauden lukuisissa sodissa. Esimerkiksi Händelin Dettingen Te Deum valmistui vuonna 1743 juhlistamaan Englannin ja Itävallan voittoa Ranskasta Dettingenin taistelussa.

Georg Friedrich Händeliä (1685–1759) ei säveltäjänä juurikaan tarvitse esitellä. Hänen on sanottu olleen musiikkimaailman ensimmäinen superstar, joka tunnettiin koko Euroopassa ja jota jäljiteltiin vielä kauan hänen kuolemansa jälkeenkin. Händel rakensi Dettingen Te Deum -teokseensa poikkeuksellisen juhlalliset kuoro-osuudet. Johan Helmich Roman (1694–1758) oli ensimmäinen merkittävä ruotsalainen säveltäjä ja aikansa keskushahmo Ruotsin musiikkielämässä.

Häntä on kutsuttu ”Ruotsin musiikin isäksi” ja myös ”ruotsalaiseksi Händeliksi”, sillä hän opiskeli englannissa ja siellä vaikuttui Georg Friedrich Händelin musiikista. Hän toi esikuvansa musiikkia Ruotsiin ja esitti sitä ruotsiksi; Roman oli hyvin kiinnostunut tutkimaan ruotsin kielen soveltuvuutta kirkkomusiikkiin. Erityisesti konsertissa kuultava Romanin Te Deum on Händel-henkiseen tyyliin sävelletty teos. Tyylillisesti Roman sijoittui myöhäisbarokin ja ns. galantin tyylin murrosvaiheeseen.

Händel-kuoron Te deum -konsertti
Tuomiokirkko sunnuntaina 16. marraskuuta kello 18

Jaa

Viimeksi päivitetty 02.11.2014 22:43