Keskustori.fi

Sydämellä tehty teatteri hurmaa!

La Stradan avoimissa harjoituksissa: Yksi lensi yli käenpesän.

Kuvassa Markus Malmi (vas.), Kalle Bister, Jaana Makkonen, Markus Pieniluoma, Titta Sillman (selin), takana Mari Heinilä. Kuvaaja: Linda Kaarakainen.

Kehitysvammaisteatteri La Stradan näyttämöllä saa ensi-iltansa 16. helmikuuta näytelmä Yksi lensi yli käenpesän.

Ilona Qvick kävi teatterin avoimissa harjoituksissa ensi-iltaa edeltävänä viikonloppuna. Näin hän kirjoittaa La Stradan harjoituksista ja esityksestä:

Teatterin lähellä asumisessa on omat etunsa. Tulee poikettua avoimissa harjoituksissa kun matkaa on vain muutama minuutti.

La Strada ei mene sieltä missä aita on matalin, vaan nostaa rimaa niin korkealle että huimaa. Jokaiselle on kykyjensä mukainen rooli, ja tekemisen ilo säteilee kauas. Oli todella mielenkiintoista päästä ikään kuin kulissien taakse seuraamaan näytelmän syntyä. Miten alun kaaoksesta rauhoituttiin rooleihin valojen sammuessa. Harjoitus aloitettiin minuutilleen ajoissa. Kappale oli toki vielä keskeneräinen, mutta kuiskaukset eivät haitanneet seuraamista. Tämä oli jotain niin erilaista, kun mihin on tottunut tavis-teatterireissuilla. Minulle jäi mielenkiinto käydä myöhemmin katsomassa millaiseksi näytelmä muuttuu esityskertojen myötä.

Aihe on todella vakava, vallankäyttöä yli yksilön. Kuka oikeasti määrittää hulluuden? Miksi valtaa käyttävä henkilökunta mielletään normaaliksi ja heikommat yksilöt ovat koeihmisiä arveluttaville hoitomuodoille? Jos mielesi sairastuu, niin miksi silloin sinulta saadaan viedä ihmisoikeudet? Esiintyjät olivat pääosin teatterin omia näyttelijöitä, kehitysvammaisia, josta muodostui mielenkiintoinen kontrasti näytelmän aiheen kanssa. En voi kuin ihailla taiteellisen johtajan Anu Panulan kykyä ottaa haasteita vastaan ja viedä ne voittoisasti maaliin!

Jos haluat kokea jotain erilaista, suosittelen lämpimästi tätä suurella sydämellä tehtyä teatteria!

"Joka yö
ne kallistaa
maailman kyljelleen
ja ravistelee niin,
että kaikki
irralliset ihmiset
hulahtaa pohjalle."
- Intiaanipäällikkö -
Yksi Lensi Yli Käenpesän.

Teatterin sivulle

Jaa

Viimeksi päivitetty 14.02.2017 15:26